Projekt Stáž v evropských zemích, který zaštiťuje pelhřimovská organizace Hodina H, se uskutečňuje již třetí léto. „Letos přijelo šest mladíků a jedna slečna, ti pracují v pěti různých firmách na Pelhřimovsku,“ sdělila Eva Havlíčková z Hodiny H.
Být dobře připraven pro trh práce je v dnešní době téměř nezbytností. „Zdejší firmy a instituce mohou pomoci stážistům nejen s rozvojem jejich studijních oborů a komunikace, ale i se získáním potřebných pracovních návyků či vnímání rozdílností mezi kulturami,“ popsala Eva Havlíčková.

Některé z firem spolupracují se stážisty ze Španělska už dlouhodobě. „Již třetím rokem stážisté mají možnost pracovat v různých IT firmách – ve Stampi nebo První pozici, druhým rokem spolupracujeme i s hotelem Farma,“ sdělila Havlíčková.

Práci stážistů si pochvalují i samotní zaměstnavatelé. „Spolupráce s Leonardem, který působí ve sladké dílně, je perfektní. S kolegy vychází na jedničku, takže zatím jsme moc spokojení,“ konstatovala Daniela Plachá z hotelu Farma.

Pro letošní rok je možné absolvovat stáž hned na dvou nových místech. „Letos se k dalším podnikům připojila i Pekárna s cukrárnou Sankot a Domov pro seniory v Pelhřimově,“ informovala Havlíčková.

Ilustrační foto.
Hasiči jeli ke dvěma menším požárům a do přírody vypustili ježka

Výběr firem a institucí je realizován na základě zaměření jednotlivých stážistů a jejich následném uplatnění. „Partnerská organizace nám dá k dispozici studenty, my se snažíme najít vhodné firmy korespondující s jejich obory a teprve pak je kontaktujeme,“ informovala Havlíčková.

Každý rok jsou zaměstnání různě proměnlivá. „Kupříkladu minulý rok jsme španělskými kadeřnice obsadili tři kadeřnictví. Domov pro seniory se chtěl zapojit už v roce minulém, ale někoho z oboru sociální práce se nám podařilo sehnat až letos,“ dodala Havlíčková.

Současně s novou zkušeností v podobě nového prostředí je pro zahraniční studenty kromě komunikace v anglickém jazyce i seznamování s češtinou. „Ne všichni Španělé mají angličtinu na perfektní úrovni, takže kromě základů českého jazyka jim umožňujeme se zdokonalovat i v jazyce anglickém,“ zhodnotila Eva Havlíčková.