Je to však podle starosty příběh se špatným koncem. "Byla to asi jen moje naivní myšlenka upozornit na to, že řízená rekreace rozhodně neohrozí kvalitu pitné vody. Takže jsem proti tomu začal protestovat novoročním koupáním,“ vysvětlil vírský starosta Ladislav Stalmach.

Povodí mělo ale na věc jiný názor, a tak se jeho poslední novoroční koupel v přehradě v roce 2015 odehrála s policejní asistencí. „Platil jsem pokutu. A nebyl jsem tak při penězích, abych u toho zůstal. Ještě jedno koupání jsem si ale neodpustil,“ usmál se Ladislav Stalmach.

Za oběť Vírské přehradě padly obce Chudobín a Korouhvice. Jejich pozůstatky lze spatřit když je méně vody. Stejně tak i pozůstatky staré betonárky.
VIDEO: Co skrývá pod hladinou Vírská přehrada? I pozůstatky staré betonárky

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník„Poslední koupání bylo v sudu,“ připomněla vírská obyvatelka Milada Ondráčková.

Vírský starosta si totiž rok poté, co dostal za novoroční koupel pokutu, přizval na pomoc místní hasiče. „Ti měli taky vírskou nádrž. Neměla padesát milionů kubíků vody, ale pouze dva. Ale to stačilo. Hasiči přivezli nádrž k přehradě a napustili ji vodou z cisterny. Tak jsme se zase vykoupali ve vírské nádrži,“ rozesmál se při vzpomínce na tehdejší počin starosta Víru.

Toto koupání, které se uskutečnilo před pěti lety, už ale bylo opravdu poslední. „Už by mi to asi neprošlo. A taky opakovaný vtip není vtipem. Takže jsem od toho upustil,“ podotkl Ladislav Stalmach.