Obě tyto stanice přitom vysílají na společném kanálu. Problém ale není v pokrytí, nýbrž v tom, že lidé mají většinou pouze jednu anténu zaměřenou na vysílač, na kterém dětská a kulturní televize není.

Jednou z těch, kteří nemohou sledovat na svém televizním přijímači Déčko a Art, je Šarlota Vlachová z Pelhřimova. „Déčko jsme doma bohužel nenaladili. Docela mi to vadí, neboť tam někdy dávají zajímavé pořady, které bych ráda viděla," sdělila.

Ovšem najdou se i tací, kteří stanici naladili – a nevyužívají ji. „Novou dětskou televizi jsme bez problémů naladili. Já ale na tento kanál nekoukám, mám své oblíbené pořady na jiných stanicích, takže nepotřebuji vyhledávat další. Navíc jsou tam většinou pohádky a já už nepatřím do věkové kategorie, pro kterou jsou tyto pořady určeny," řekla Natálie Šimanová ze Senožat.

Síť vysílačů

Odborník na ladění televizí vysvětluje, že problém nepochází z České televize a nemá co do činění s pokrytím signálu. „Lidé by si měli uvědomit dvě důležité věci. Máme tady nějakou základní síť vysílačů, jako je například vysílač Hlinsko, Javořice, nebo jde chytnout i Trutnov-Černá Hora. Na tyto vysílače se však už tyto nové programy neumisťují," objasnil celou situaci technik humpolecké pobočky Atlas Electronic František Beránek.

Pokud tedy někdo o nové kanály má zájem, musí si pořídit druhou anténu a správně ji umístit. „Když má někdo nastavenou anténu na Hlinsko, tak zákonitě nemůže naladit třeba Déčko, které je umístěno na novém vysílači ve Větrném Jeníkově. V tomto případě je tedy nutné si pořídit druhou anténu a nasměrovat ji na vysílač Větrný Jeníkov," poradil Beránek.

Přesto se může stát, že i po pořízení druhé antény Déčko nepůjde. Pak je nutné nechat si udělat satelit. „Navíc vysílače také mají určitý výkon. Například Javořice má výkon sto kilowattů, kdežto Větrný Jeníkov, odkud chytáme Déčko, má výkon jen dvacet kilowattů, což na Vysočině způsobuje, že přes kopce nejsou všechna místa dokryta," dodal František Beránek.

Podle technika Beránka je tudíž vhodným řešením pořídit si satelit, kde je možné naladit všechny programy, jako jsou Telka, Smíchov i Déčko bez problémů.

Řešení: internet

Pro diváky jsou tyto záležitosti spojeny s dalšími výdaji, takže ne každý se pro takové řešení rozhodne. „Sice je škoda, že Déčko nenaladíme, ale na druhou stranu bych asi určitě kvůli jednomu novému kanálu neinvestovala peníze do satelitu nebo další antény, protože se spousta těch pořadů, co tam běží, dá v dnešní době zhlédnout bez problémů také na internetu," pozastavila se nad možným řešením Šarlota Vlachová.

Michaela Blehová