Petr Špaček se do soutěže přihlásil poprvé se svým pastovým květovým medem. Jak poznamenal, zatím ještě ani netuší, co všechno to pro něj znamená. „Včelařství se u nás dědí po generace. Můj děda měl včelstev asi pět, dnes jich máme 150,“ dodal. Titul Regionální potravina chce ale mladý včelař udržet. Příští rok se přihlásí znova. „Zkusíme nabídnout naši medovinu,“ poznamenal.

Podle Karla Coufala, koordinátora soutěže, hodnotitelská komise na ocenění Regionální potravina letos navrhla na Vysočině 7 výrobků v 9 kategoriích. „Cílem bylo vybrat oblastní zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Do soutěže se v kraji přihlásilo celkem 24 producentů s 74 výrobky,“ upřesnil. Podle jeho názoru kvalita potravin od místních výrobců v kraji roste rok od roku. „Ten, kdo logo Regionální potravina získá, může ho na svých výrobcích používat čtyři roky,“ dodal Coufal.

Podzimní počasí. Ilustrační foto
O víkendu si na Vysočině užijeme babí léto. Pršet nebude

Že logo regionálních potravin je pro některé zákazníky důležité, potvrdil například Pavel Rus z Havlíčkova Brodu. „Když vidím takové logo, jsem si jistý, že kupuji kvalitu,“ zdůraznil.

Kromě mladého včelaře Petra Špačka se může logem pochlubit také rodina Kabelkových z Jihlavy za Vítův zákvas z červené řepy. „Pro nás je logo velká čest a potvrzení, že to, co děláme děláme dobře,“ zdůraznil Daniel Kabelka. Jak dodal, všechny výrobky z firmy jejich rodiny jsou poctivé z domácí zahrady. Všechno bez chemie. „Červenou řepu jsme zkusili proto, že tato zelenina stoupá u lidí v oblibě. Před dvěma lety jsme už v soutěži byli a nabídli jsme speciální nakládané zelí kimči. Zákazníci si na něj postupně zvykali, ale dneska jim chutná,“ dodal.

Jak přiznal koordinátor soutěže Karel Coufal, zažil i určité zklamání. „Nepřihlásil se vůbec nikdo do kategorie pekařů a cukrářů. Je to škoda,“ povzdechl si. Podle krajského hejtmana Vítězslava Schreka opravdu stojí za zamyšlení co si zákazník v obchodě koupí a jestli cena potvrzuje kvalitu. „Na naše producenty a výrobce jsem hrdý. Na jejich práci. Měli bychom na to v rámci globalizace myslet, když jdeme nakupovat,“ konstatoval.

Alkohol. Ilustrační foto.
Muž z Jihlavska kradl a opil dítě, chlapec skončil přiotrávený v nemocnici

Již dvanáctým rokem Ministerstvo zemědělství uděluje značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou v současné době vybírat z celkem 407 oceněných produktů od 312 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.

Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků podle koordinátora Coufala spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

Regionální potravina Vysočiny

Výrobek a výrobce 

Masné výrobky tepelně opracované - BAČOVSKÉ UZENÉ – KÝTA Uzenářství a lahůdky Sláma  Velká Bíteš

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované konzervy a polokonzervy

Havlíčkova klobása se švestkou Tomáš Havlíček, Třebíč

Sýry včetně tvarohu - TVAROH Dagmar Řezníková, Červená Lhota

Mléčné výrobky ostatní - ŠLEHANÝ JOGURT S PŘÍCHUTÍ JAHODY Dagmar Řezníková, Červená Lhota 

Pekařské výrobky včetně těstovin

Nevyhlášeno

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek 

Nevyhlášeno

Alkoholické a nealkoholické nápoje - TREBITSCH CZECH SINGLE MALT WHISKY 6 Česká whisky  

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Vítův zákvas z červené řepy ViK product  Jihlava

Ostatní

MED květový pastový Petr Špaček, Cidlina