Město pod Svidníkem má totiž pouze jeden kulturní stánek – sokolovnu. V té se mohou celoročně konat zábavy, maškarní karnevaly a další podobné akce.
Jenže sokolovna z roku 1933, kterou vlastní TJ Sokol, je v havarijním stavu, dokonce tam hrozí zřícení střechy. Přičemž vlastník na opravu nemá peníze.
Proto vznikla mezi tamními sokoly a představiteli Černovic už loni dohoda, že bude celý objekt bezúplatně převeden na město. Zastupitelé města proto zahrnuli do rozpočtu na příští rok při jeho sestavování i částku tři a půl milionu korun na opravu střechy sokolovny. Jenže tady příběh končí.

I přesto, že černovičtí sokolové dali převodu pod město zelenou, jihlavská župa se k tomu vyjádřila negativně. „Valná hromada TJ Sokol Černovice převod objektu pod město jednohlasně odsouhlasila. Nicméně jihlavská župa předala celorepublikovému sněmu záporné doporučení. Proč tomu tak bylo, nevíme, ale doufáme, že se důvody co nejdříve dozvíme," sdělil pokladník TJ Sokol Černovice Jan Tikal.

„Sokol neví, co chce. Pro nás to bylo nepříjemné překvapení," zdůraznil starosta Černovic Jan Brožek.

Osud sokolovny v dalších letech a tím konečný verdikt bude znám zhruba za měsíc, kdy zasedne Česká obec sokolská.

Střecha může kdykoli spadnout

„Je potřeba, aby se tato situace vyřešila. Pokud by objekt pod město nepřešel, tak my budeme nuceni sokolovnu zavřít, protože objekt už není vhodný k provozování," zdůraznil starosta TJ Sokol Černovice Jan Kolář.

Ten zároveň upozornil na havarijní stav objektu. Minulý rok se na střeše rozlomily krovy. A to znamená jediné – pokud by na ně v zimě napadlo více sněhu, mohla by celá budova spadnout.

„Problém je v tom, že málokdo tam chce chodit už nyní, protože objekt je ve značně špatném stavu. Navíc tam ani místní spolky nechtějí organizovat akce, čímž trpí i město," řekl Jan Brožek s tím, že negativní rozhodnutí jihlavské župy bylo pro zastupitele nepříjemné překvapení. „V jednání nás to posouvá přibližně o tři čtvrtě roku nazpět," dodal černovický starosta Brožek.

„Pokud by se jednání protahovala, tak se můžeme dostat do stavu, kdy na nás bude sokolovna převedena v době, kdy budeme muset zajistit sezonu, ale nebudeme schopni zajistit opravy. Což je pro nás naprosto nepřijatelné," upozornil Jan Brožek.

Zastupitelé si proto stanovili předběžný termín ke konečné dohodě na letošní 31. srpen. „Pokud k tomu nedojde, tak odsouváme převzetí sokolovny minimálně na květen 2014," dodal starosta.

Na tolik diskutovaném jednání se sejdou zástupci České obce sokolské, Města Černovic a jihlavské župy.

Společně se budou snažit domluvit na schůdné variantě, která by vyhovovala všem zúčastněným stranám. „Pokud by objekt pod město nepřešel, tak budeme nuceni sokolovnu zavřít. Sokol Černovice samozřejmě nemá peníze na opravu střechy a bohužel je nemá ani župa ani Česká obec sokolská. Nicméně přijedou zástupci z Prahy a budeme s nimi hovořit," komentoval Jan Kolář.

„Je potřeba si uvědomit, že Sokol funguje jako celorepubliková organizace a nemůže rozdávat majetek, který by měl být zázemím pro jeho členy. Pro nás je prioritou zachování sokolovny, jejíž cena se pohybuje okolo šesti milionů korun. Naší snahou je znova vyvolat jednání, abychom našli společné řešení," nechal se slyšet tajemník jihlavské župy Martin Zuzaňák.

Historie sokolovny v Černovicích
Základní kámen sokolovny byl položen v roce 1922. Vlastní stavba dle projektu Václava Bárty se ale uskutečnila až v roce 1933 a to za pouhých 214 dnů. Stavba byla zahájena 27. března a již 28. října 1933 došlo k slavnostnímu uvedení do provozu. Dne 1. května 1941 byl Sokol rozpuštěn a jeho majetek zkonfiskován. Nezanikl však zcela, ale následně došlo ke spojení s tehdejším Sportovním klubem založeným roku 1929, a společná činnost byla pak uskutečňována pod jménem TJ Sokol.
Zdroj: www.dedictvivysociny.cz