S poctivým smaženým sýrem na talíři v restauraci často končí výběr jídla u Veroniky Adamové.

„Pro mě jako vegetariána to je stále často jediná bezmasá varianta v nabídce. A taky je to zkrátka osvědčená klasika, kterou miluju. Třeba na horách jsem za něj ochotná i připlatit, ale normálně ve městě za něj chci dát tak do 150 korun,“ vysvětlila.

Jak je to jinde na Vysočině? 

V jedné restauraci na Brodsku si můžete smažák dát s poměrně netradiční přílohou. O jakou jde, zjistíte zde.

Chcete místo klasiky ochutnat něco více odvážného? Vydejte se do restaurace v Jihlavě.

O svoje tajné tipy se podělili gurmáni z Třebíčska.

Ve Žďáře nad Sázavou smažený sýr pořád stojí i méně než sto korun, víme kde.

Na Pelhřimovsku za smažený sýr mohou dát lidé v čase oběda 115, ale i 230 korun.

Přímo na pelhřimovském náměstí v restauraci Na Čtyřce smažený sýr s vařenými brambory a tatarkou stojí v poledním menu 162 korun. Když si k němu lidé přiberou i polévku, například hovězí vývar s nudlemi, zaplatí o deset korun víc, 172 korun.

„Za obědy se smažených sýrů tak minimálně patnáct prodá. Dříve ale býval oblíbenější. Připravujeme ho standardně, v trojobalu, z eidamu,” uvedl za restauraci Jan Mintr.

Smažený sýr s přílohou na Pelhřimovsku:

  • Bufet & Jídelna AGOS, Pelhřimov: Smažený sýr s vařenými bramborami a tatarkou omáčkou + polévka 115,- Kč
  • Restaurace na Čtyřce, Pelhřimov: Smažený sýr s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou + polévka 172 Kč (bez polévky 162,- Kč)
  • Restaurace Na Radnici, Červená Řečice: Smažený sýr s vařenými bramborami a tatarkou omáčkou + polévka 138,- Kč
  • Restaurace Hotelu Farma, Pelhřimov: Smažený sýr s hranolky a tatarskou omáčkou 230,- Kč
  • Čínská restaurace SHU Xiang Lou, Pelhřimov: Smažený sýr s hranolky a tatarkou: 115,- Kč

Více si za klasiku české kuchyně připlatí v pelhřimovské restauraci Farma Hotel. Ta polední meníčka nenabízí, v denní nabídce smažený sýr s hranolky a tatarkou vyjde na 230 korun. Cena se podle jejich filozofie odvíjí od kvalitního zpracování. Vaří zejména s regionálními surovinami od místních chovatelů a pěstitelů.

PATŘÍ K NEJSTABILNĚJŠÍM JÍDLŮM

Milovníci smažáků nemusí zůstávat pouze u podniků v Pelhřimově. Za dvacet minut jízdy autem se dostanou do Červené Řečice, kde si za něj v restauraci Na Radnici i s polévkou účtují 125 korun.

„Extrémní zájem o něj nepociťujeme, ale každý den si pár lidí smažák dá. Dá se říct, že patří k nejstabilnějším jídlům v menu. Připravujeme ho klasicky z eidamu, sami si ho balíme v trojobalu,“ uvedl majitel restaurace Václav Makovec.

Záchytná stanice v Jihlavě. Ilustrační foto.
Žena z Humpolce se opila s přáteli a pak ztropila ostudu. Řádila i před domem

Makovec vlastní i pelhřimovskou jídelnu AGOS. Tam se nají ještě levněji, v poledním menu kombinace frankfurtské polévky a smaženého sýra s bramborami a tatarkou vyjde stále pouze na 115 korun.

Zdroj: Youtube

Smažený sýr nabízejí i některé podniky specializované na asijskou kuchyni. Na základě poptávky je často zařazují do stálé nabídky. To platí i pro pelhřimovskou čínskou restauraci SHU Xiang Lou. Tam nemají polední meníčka, za 115 korun si tam však lidé mohou smažený sýr s hranolky a tatarkou dopřát každý den.

SMAŽÁKOMAPA PRO MILOVNÍKY

Pro milovníky smažáků založily Anna Lucie Halešic a Terezie Kučerová instagramový profil Život ve strouhance. Spolu s ním spustily i Smažákomapu, na kterou lidé mohou přidávat pohostinství, ve kterých si smažák dopřáli, a podle svého uvážení je ohodnotit.

Bistro Rovnováha nabízí smažákové menu s domácí tatarkou.
Smažený sýr za pětačtyřicet, ale i za 130 korun. V Třebíči mají gurmáni na výběr

Z Pelhřimovska se na smažákomapu dostala Restaurace Křemešník na stejnojmenném vrchu asi sedm kilometrů od Pelhřimova. „Smažáček byl chuťově dobrý, jen by se mohl o něco více táhnout. Hranolky nejspíše nebyly domácí, ale perfektně usmažené. Celkově hodnotím solidní 7/10,“ obodovala svůj zážitek uživatelka Markéta.