„Letos jich zatím v porovnání s předešlými roky tolik nebylo. Teď po deštích se ale asi vyrojí," uvedl tajemník územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Josef Bouška.

Zahrádkáři už hlásí první vlny náporu obávaných plžů. „Slimáků teď máme opravdu spoustu. Zrovna nám sežrali kedlubny," rozhořčeně řekla Daniela Králová z Pelhřimova.

Plžům se daří také ve Vyskytné. „Slimákům chutná všechno od okrasných květin po jedlé plodiny. Hodně se drží pod šeříkem a jdou třeba na jahody," popsala Lucie Štefflová z Vyskytné 
u Pelhřimova.

Jak ale zejména na slimáky vyzrát? Podle pěstitelů jim chutná nejoblíbenější alkoholický nápoj u nás. „Dají se nalákat na pivo. Když připravíte misku 
s trochou piva a počkáte si, až do ní nalezou, pak je můžete odnést pryč ze zahrady," podělil se o zkušenost Bouška.
Dalším tipem, jak se slimáků zbavit humánním způsobem, je použít jistou květinu. „Od maminky svého přítele jsem se dozvěděla, že je dobré mít v zahradě sluncovku kalifornskou. Je to pěkná okrasná rostlina 
s drobnými květy, pod kterou se nedrží vlhko, takže se jí i jejímu okolí slimáci vyhýbají," poradila Štefflová.

Podle Králové si na slimácích pochutná drůbež. „Babička je občas hází slepicím," potvrdila Králová.

Většina zahrádkářů si ale s humánním odstraňováním škůdců hlavu neláme. „Většinou je ale posypeme takovými speciálními modrými granulemi, po kterých prostě uschnou a zmizí," připustila Králová.

Kromě posypových chemických přípravků existují 
i speciální dotykové. „Existuje přípravek, který se nastraží na různých místech po zahradě. Když přes něj slimáci přelezou, ztrácí ten svůj sliz, bez něhož nemohou žít, a zajdou na uschnutí," vysvětlil Bouška.

Otázkou je, zda takovýto přípravek nemůže kromě slimáků uškodit zejména domácím zvířatům. „Psům 
a kočkám by to vadit nemělo. Mají natolik dobrý čich, že na něco takového by určitě nešli," ujistil zahrádkář Josef Bouška.

O plžích obecně, zejména pak o slimácích, existuje řada pověr. Někteří tvrdí, 
že se v nejhojnějším počtu vyskytují okolo úplňku. 
„Je pravda, že úplněk je mocný, takže je to možné. Já sám jsem ale žádný vliv úplňku zatím nezaznamenal," uvedl s úsměvem tajemník pelhřimovského územního sdružení Českého zahrádkářského svazu.

K dalším pověrám patří, že slimáky není radno zabíjet například přeseknutím ani jakýmkoli jiným způsobem, při němž by byla nějak narušena jejich tělesná schránka. Podle zahrádkářů by se totiž jako hermafroditi mohli takovýmto způsobem sami rozmnožit. Tuto hypotézu Bouška nevyvrátil, na druhou stranu se ji ale zdráhal potvrdit.

Karolína Hovorková