VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Slámováním upozorňují na zchátralý renesanční zámek

Červená Řečice – Ježek v kleci, boxer, velbloud, šmoula a mnoho dalších různorodých výtvorů bylo o víkendu k vidění v Červené Řečici na Pelhřimovsku. Občanské sdružení Spolek na záchranu památek červenořečických tam pořádal už 16. ročník výtvarně recesivní akce nazvané Slámování. Jedním z hlavních cílů akce je upozornění na zchátralou historickou památku – právě renesanční zámek v Červené Řečici.

19.8.2012
SDÍLEJ:

Zámek v Červené Řečici o víkendu ovládlo tradiční Slámování. Foto: Deník/Alexandra Knapová

Stačí fantazie a šikovné ruce

Jako už tradičně, tak i letos se na zámek sjeli návštěvníci ze všech koutů České republiky, kterým do karet nahrálo i příjemné slunečné počasí. Zájemci dostali do rukou drát, provázek a slámu a pak už šli na věc. Jedni slámovali drobnou rybku nebo sedící kočku, druzí se pustili rovnou do výroby boxera. „Na Slámování jsem už popáté. Když jsme letos přemýšleli, co vyrobíme, napadl nás boxer. Zatím ho děláme dvě hodinky. Moc náročné to není," přiblížil při práci na slamákovi v takřka životní velikosti Ondřej Háze z Prahy.

Spolu s ním na boxerovi pracovala i Veronika Bratrychová z Prahy. Podle ní je jednoduché udělat si tyčky, které pak člověk jednotlivě obaluje. „Je to taková vzdušnější konstrukce a určitě jednodušší. Slamáka, kterého děláme mi, musí člověk modelovat, aby to alespoň trochu vypadalo jako socha. Je to také náročnější na navrstvení. Na Slámování se mi líbí, že se člověk může rozhodnout z minuty na minutu, co bude vytvářet," usmála se Veronika Bratrychová.

Co je při tvorbě slamáků ze všeho nejdůležitější? Podle tvůrců, leckdy velmi zajímavých výtvorů, je to fantazie, šikovné ruce a dobrá nálada. Když se k tomu přidá parta kamarádů dobré jídlo, pití a hudba, tak podle nich není co řešit. „Teď vyrábím hada a támhle za mnou je už hotový varan. V jednom je výroba poměrně složitá, ale když slámují třeba dva, tak je to hned lepší," nechal se slyšet Jan Krepčík z Dobronína u Jihlavy.

Boj za záchranu zámku

Cílem Slámování je zapojení lidí do veřejného života v obci, nabídka alternativního, aktivního využití volného času a v neposlední řadě poukázání na zchátralou historickou památku. „Líbí se nám atmosféra, lidé, zámek, to že se někdo snaží upozornit na to, v jakém katastrofickém stavu jsou naše památky," upozornila Anna Linhová z Jihlavy, která do Červené Řečice letos přijela se svojí rodinou už po šesté. „V minulosti jsme dělali například kolotoč, draka, který je nyní ve vstupní bráně, měli jsme větrný otáčecí mlýn nebo Pinocchia – chodící loutku. Když jsme sem jeli, přemýšleli jsme celou cestu, co vyrobíme. Co ještě nikdo nevytvářel, až nakonec padla volba na ježka v kleci," ukázala na téměř hotové dílo Anna Linhová.
Kromě práce se slámou na malé i velké čekal bohatý doprovodný program , který nabídl koncerty, výtvarné dílny, soutěže, výstavy, divadlo či pro nejmenší skákací hrad.

Autor: Alexandra Knapová

19.8.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Volební turistika je tady: Mladí přijeli pro důkaz, že volili v nejmenší öbci

Ilustrační foto

Krajský úřad dohlížel na klidné volby

Bohdalín: Na volby přišel bez občanky

Bohdalín – Na obecním úřadu v Bohdalíně na Pelhřimovsku pokračují volby bez problému. Jeden tamní obyvatel si však spletl občanský průkaz s průkazem řidičským.

Ve velkém okrsku odhadovali slušnou volební účast

Pelhřimov – Do volební místnosti na pelhřimovském městském úřadě, kde i při letošních sněmovních volbách pracovala okrsková volební komise patřící k okrsku číslo 10, byla volební účast podle odhadů členů komise slušná.

Kateřina Ješetová zažila své volební poprvé

Kamenice nad Lipou – K volbám se v pátek, jako spousta dalších lidí nejen z Vysočiny, vydala i Kateřina Ješetová z Kamenice nad Lipou.

Na biofarmě se musejí dobře střídat plodiny a více nad tím přemýšlet

Častonín – Naplno šestadvacetiletý Petr Marek pracuje na Biofarmě Marek Častonín teprve dva roky, ale pomáhal tady už od puberty. Jeho tatínek začal s ekologickým zemědělstvím na konci devadesátých let minulého století a v současné době se na farmě podílí takřka celá rodina.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení