Podle zástupce ředitele Pavla Krandy škola Na Pražské nové prostory nutně potřebuje. „Třídy jsou přeplněné. V každé je kolem třiceti žáků. Tomu musíme přizpůsobit výuku,“ konstatoval Kranda.

Pelhřimov připravuje nástavbu na budově základní školy Na Pražské už víc než rok. „Z architektonického hlediska problém přeplněných tříd vyřeší nástavba traktu budovy prvního stupně tak, aby došlo k sjednocení s vedlejším traktem druhého stupně,“ upřesnil v vedoucí investičního oboru města Pelhřimov Tomáš Petera.

Ředitel pelhřimovské ZUŠ Jiří Váňa.
Ředitel ZUŠky v Pelhřimově: školné musíme zdražit, náklady stouply skokově

Cena stavby je v desítkách milionů korun. Pelhřimov požádalo o dotace. Podle Petery se dělníci vrhnou do díla, ještě když do školy budou chodit děti. „Město nemá prostory, kam by žáky přestěhovalo. Naší snahou je zajistit, aby stavební práce nerušily výuku,“ dodal Petera.

S takovou situací škola už počítá. „Dohodli jsme se, že hlučné práce dělníci odloží na dobu, kdy je ve škole minimum žáků, například odpoledne,“ upřesnil zástupce ředitele Kranda.

Tak má vypadat moderní hotel v Pelhřimově.
Pelhřimov bude mít nový hotel. Projekt si lidé prohlédnou v červnu, podívejte se

Díky nástavbě bude podle Petery v budově školy možné otevřít školní družinu v podobě dvou místností, které dnes ve škole chybí. Další místnost bude multifunkční klubovna s čítárnou, místnost pro výtvarnou a hudební výchovu. Takové prostory na prvním stupni neexistují. V nové nástavbě se najde prostor pro učebnu přírodních věd, zeměpisu a jazyků.