Po pondělním prvním odběru vzorků vody zveřejnili hygienici ve čtvrtek 31. května výsledky rozborů a Sykovec za zjištěné hodnoty dostal nelichotivý červený smajlík, tedy druhé nejhorší hodnocení na pětistupňové škále. „Překvapilo mě to, nečekal jsem, že právě v Sykovci bude hned na začátku sezony tak špatná voda. Zjistili jsme tam hlavně masivní výskyt sinic, průhlednost byl jen 0,8 metru,“ komentoval ve čtvrtek zveřejněné výsledky rozboru odebraných vzorků vody vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální na žďárském územním pracovišti Krajské hygienické stanice (KHS) Kraje Vysočina Josef Roháček.

Podle něho může za nedobrá zjištění sucho a teplo v posledních dnech. Jisté je, že v pondělí 4. června pojedou žďárští hygienici k Sykovci znovu. „Pokud se tam situace nezlepší, vydám pro Sykovec zákaz koupání,“ naznačil Roháček.

Současně přiznal, že by takové opatření vyhlašoval velice nerad. „Sykovec je vyhledávaným rybníkem v rekreační oblasti Tři Studně, ze zákazu koupání by rekreanti určitě neměli radost,“ dodával Roháček.

Střípky z "půlkulatého" svrateckého srazu fiatů v roce 2013 - 45 let od setkání v roce 1968...
Historické fiaty si dají sraz ve Svratce, první byl před padesáti lety

Přitom právě Sykovec patřil dlouhodobě k lokalitám, kde bylo koupání z hlediska kvality vody spíše bezpečné. Varovný červený smajlík, nebo dokonce ještě horší černý neobdržel tento čtrnáctihektarový rybník v posledních dvou letech ani jednou.

Dvě lokality na Vysočině byly po prvním odběru vzorků ohodnoceny oranžovým smajlíkem, ale v případě rybníku Medlov na Žďársku a vodní nádrže Sedlice na Pelhřimovsku nejde o překvapení. Tato místa (společně s rybníkem Kachlička na Havlíčkobrodsku) jsou hodnocena jako problematická z hlediska kvality koupání dlouhodobě. Také tam zamíří hygienici kvůli kontrolnímu odběru vzorků už v pondělí 4. června.

Do ostatních šestnácti sledovaných lokalit na Vysočině se vydají v souladu s monitorovacím kalendářem až o týden později, tedy v pondělí 11. června.

Nejlepší podmínky ke koupání nabízí na prahu koupací sezony Břevnická nádrž na Havlíčkobrodsku, Malý Pařezitý a Velký Pařezitý rybník a biotop Malvíny – Třešť na Jihlavsku, lom Horní Cerekev a vodní nádrž Trnávka na Pelhřimovsku, Koněšínská pláž na Dalešické přehradě na Třebíčsku a Domanínský rybník, Pilská nádrž a Velké Dářko na Žďársku.
Podrobnosti jsou na webových stránkách Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.