Kompletně uzavřená je od konce června silnice I/34 mezi Ždírcem nad Doubravou a hranicí s Pardubickým krajem. Řidiči tak musí kvůli opravě povrchu komunikace a odvodnění využít objízdné trasy.

Omezení přináší oprava povrchu silnice I/37 na průtahu Žďárem nad Sázavou a rovněž i oprava silnice I/19 mezí obcí Kámen na Pelhřimovsku a hranicí s Jihočeským krajem. Obě stavby probíhají za provozu s kyvadlově řízenou dopravou.

Cisterna chotěbořských dobrovolných hasičů.
Cisterna hasičů z Chotěboře je na odpis. K zásahu kolikrát ani nedojedou

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně dokončuje akci I/19 Pohled – Keřkov. „Tady nyní pracujeme mezi Stříbrnými Horami a Simtany za úplné uzavírky uvedeného úseku. Uvedení do provozu předpokládáme v první polovině srpna,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martin Buček.

Dodal, že začátkem června začali opravovat i první úseky silnice I/37 mezi Křižanovem a Ostrovem nad Oslavou, kde zatím probíhá oprava za provozu.

V současné době tak silničáři pracují přibližně na pětadvaceti kilometrech komunikací, kde řeší nejen jejich povrch, ale rovněž odvodnění, čištění příkopů, opravu propustků a příslušenství.

Odběrové místo na testování nákazy koronavirem v Jihlavě.
Obrovský zájem o testování. Odběrová místa u nemocnic na Vysočině jsou přeplněná

V objemu investic představuje těchto pět staveb bezmála 347 milionů korun. „S omezením dálničního přivaděče do Jihlavy souvisí další akce, kterou je výstavba nové protihlukové stěny podél místní části Pávov za dalších zhruba dvaapadesát milionů korun,“ řekl Martin Buček.

V rámci samostatných akcí probíhají práce na opravách čtyř mostů. Jedná se o mosty na silnici I/23 v Předíně na Třebíčsku, I/38 v Rančířově na Jihlavsku, na silnici I/37 v Osové Bítýšce na Žďársku a nově také na silnici I/19 v Divišově na Žďársku. Celková investice u těchto oprav činí necelých třiadvacet milionů korun. „Pro úplnost je třeba ještě zmínit opravu dálničního mostu na D1 u Velké Bíteše, který plánujeme uvést do provozu ještě v červenci,“ informoval Buček.

Ilustrační foto.
Muž z Jihlavska porušil karanténu. Za šíření covidu dostal podmínku

V červenci přijde na řadu také oprava silnice I/19 na průtahu obcí Pohled, která naváže na investiční akci obce, v rámci níž se v předchozích měsících uskutečnila oprava kanalizace a vodovodu v jejím katastru. Silničáři se vrhnou také na opravu silnice I/37 na průtahu Křižanovem. „Vybraní jsou zhotovitelé pokládky mikrokoberce na silnice I/34 u obce Rozkoš na Havlíčkobrodsku a dále na silnici I/23 u Stěměch na Třebíčsku,“ uvedl Martin Buček s tím, že termín zahájení tam ještě není stanovený.