„Po dlouholeté službě staré auto již dosluhovalo a náklady na opravy rostly. Poslední porucha byla natolik fatální, že vozidlo zůstalo zcela nepojízdné a vznikla tak potřeba pořídit za něj náhradu,“ vysvětlila vedoucí Charitních pečovatelských služeb Jana Řádová.

Nové auto se sestřičkám zamlouvá. „Oproti tomu starému má více bezpečnostních prvků. Prostor k nastupování a vystupování je zajištěn madly a pasažér má dostatek místa k sezení. Další předností je velký zavazadlový prostor, který pojme mnohonásobně více jídlonosičů. V kufru je pak možné převézt chodítko či invalidní vozík klientů,“ pochvalovala si Jana Řádová.

Fotbalisté Jiřic otočili vývoj zápasu v samém závěru.
Duel sousedů otočily dva góly v samém závěru

Nové auto vyšlo na 240 tisíc korun. „Z našeho rozpočtu nebylo možné tak vysokou částku uhradit v plné výši, proto jsme požádali o poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny v rámci programu Investujeme v sociálních službách, který každoročně pomáhá poskytovatelům sociálních služeb financovat jejich investiční záměry,“ prozradila zástupkyně ředitele Oblastní charity Havlíčkův Brod Markéta Jedličková. Kraj jim nakonec přispěl 168 tisíc a zbytek uhradila Charita ze svého.

V současné době mají Charitní pečovatelské služby v Humpolci k dispozici celkem sedm aut, která denně najezdí v součtu asi 150 kilometrů. Kdyby peníze na nové auto nesehnali, znamenalo by to komplikace při dojíždění za více než stovkou klientů. „V Humpolci a okolí jich aktuálně máme 110. Jde o seniory a osoby s chronickým onemocněním nebo tělesným postižením. Pečovatelka jich denně navštíví asi dvacet a pomáhá jim například s osobní hygienou, s podáváním stravy nebo s oblékáním. Některým rozvážíme také obědy,“ doplnila Řádová.