Důvodem je její důchodový věk. „Zhruba v půli ledna mě navštívila osobně a oznámila mi tuhle nemilou zprávu. Už si potřebuje odpočinout, a navíc má také právo na to, odejít do důchodu,“ vysvětlil starosta Senožat Zdeněk Vaněk.

Vedení obce tak rozhodilo sítě a novou lékařskou sílu hledá.

Podle slov starosty je ale už teď vidět, že zpráva, kterou se dozvěděl se značným předstihem, může v Senožatech způsobit nepříjemné komplikace. „Ve spolupráci s paní doktorkou hledáme vhodnou náhradu, zatím jsme ale neúspěšní,“ dodal Vaněk.

Vyhlášení výsledků předcházela beseda s tvůrci školních časopisů.
Mezi školními časopisy bodoval Ámosek z Košetic i humpolecký Podhradník

Prozradil také, že na jednoho adepta už narazili. „Něco se nám rýsovalo, ale to zkrachovalo. Zájem o toto místo měl pětačtyřicetiletý doktor ze západních Čech, který má dokonce na Želivsku rekreační chatu, bohužel to ale nakonec nedopadlo,“ přemítal Vaněk.

Téma lékařské péče v Senožatech projednávali také na zastupitelstvu. „Domluvili jsme se, že se obrátíme na zdravotní pojišťovnu a lékařskou komoru,“ nastínil další plány Vaněk.

Podobnou situaci řešili také v Černovicích. „Chci se zeptat tamního starosty, který tuto situaci musel také řešit,“ řekl Vaněk.

V Senožatech žije zhruba 700 obyvatel, doktorka Eva Hlavičková však má kolem 800 pacientů. „Jezdí sem například také pacienti z Ježova, Vranice, Píště a Křelovic,“ vyjmenoval Vaněk.

Podobný problém s náhlým odchodem lékaře do důchodu ale budou mít zřejmě ještě na dalších místech. „V důchodovém věku je teď podle doktorky půlka těchto obvodních lékařů. Problém tak bude obsadit obvody v Pelhřimově a Humpolci, natož na vesnici,“ obával se Vaněk.

Pokud by se v Senožatech novou lékařskou sílu nepodařilo do osmi měsíců najít, museli by tamní obyvatelé za lékařem dojíždět.

„Spadáme pod Humpolec, takže, pokud by nastala tahle varianta, lidé by museli přestoupit k humpoleckému obvoďákovi. Určitě je ale lékař také v Košeticích a Želivě,“ doplnil povídání Vaněk.

Mládě levharta. Ilustrační foto
Policie stíhá muže za zakázaný chov levhartů