Výstavba nového domova pro seniory začala loni v květnu, hotový bude 3. ledna 2022. „Kapacita nového domova pro seniory v Humpolci bude 204 lůžek. My máme zařízení v Máchově a Lužické ulici, kde je kapacita stejná, ale podmínky tam jsou dlouhodobě nevyhovující,“ vysvětlil krajský radní pro sociální věci Jan Tourek.

Za začátku nového roku tak začne fyzické stěhování klientů, zaměstnanců a celého provozu. Ukončení stěhování se předpokládá k 21. lednu. Během ledna tak budou sociální služby ve městě fakticky poskytovány ve třech objektech – v nové budově i dvou stávajících domovech pro seniory.

Opakované komunální volby. Ilustrační foto.
V Rovné si zopakovali volby. Nejvíc hlasů získal Jiří Chodúr

Nový domov důchodců bude provozovat SeneCura SeniorCentrum Humpolec. „Je to velmi moderní zařízení, od kterého si slibujeme, že tam bude poskytovaná moderní sociální služba ve vysokém standardu,“ nešetřil Tourek superlativy. Kolem stovky stávajících zaměstnanců přejde spolu s klienty do nové budovy. Počet těch, kteří nepřejdou, lze spočítat na prstech jedné ruky.

Napojení na D1

Hejtmanství se spolupráce se SeneCure SeniorCentrem Humpolec vyplatí. „Kraj Vysočina bude vyplácet velmi podobné částky na sociální službu. Je to výhodné, v částce není zohledněná výstavba nového objektu za zhruba 240 milionů korun,“ uznal Tourek. Co se týká stávajících budov, ta v Lužické ulici půjde k zemi. Díky sousedství s novým domovem pro seniory na jeho místě vznikne venkovní prostředí pro seniory.

O budoucnosti areálu v Máchově ulici hejtmanství jedná s profesionálními hasiči a městem, „Jedná se o krásný lukrativní pozemek v centru Humpolce o rozloze téměř jeden a půl hektaru,“ vysvětlil Tourek, podle kterého je výhodou i dobré napojení lokality na dálnici D1.

Nemocnice Třebíč.
Hasiči jsou připravení pomoci nemocnicím na Vysočině

Hasiči už kraji svůj záměr představili. „Ve zmíněném areálu domova důchodců by měly své zázemí najít složky Integrovaného záchranného systému, na pozemku by mohlo být výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, hasičská zbrojnice dobrovolných hasičů města Humpolec a stanice Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina,“ sdělila Deníku mluvčí hasičů Petra Musilová.

Na Vysočině již dva roky funguje SeneCura SeniorCentrum Telč, letos na jaře otevřela i SeniorCentrum v Chotěboři. Společnost SeneCura, největší nestátní poskytovatel pobytových sociálních služeb v Česku, rovněž přestavuje ve Žďáře nad Sázavou původní školu na nové sociální zařízení, hotovo by mělo být příští rok.