První závěr je, že na výrazné zlepšení jakosti vody ve vodní nádrži Sedlice to nevypadá. Laboratorní výsledky budou známy v pátek 7. července. „Myslím, že na Sedlici může dojít jen k dílčímu zlepšení. Podle našeho známkování ze čtyřky na trojku,“ poznamenala Věra Tesařová z pelhřimovského pracoviště Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Zatímco čtyřkou označují odborníci vodu nevhodnou ke koupání, trojkou známkují zhoršenou jakost vody. „Odhaduji, že se oproti minulému týdnu zlepšila průhlednost vody, ale pořád jsou v ní sinice. Voda je žlutá! Jde totiž o jiný druh sinic, než které z vodní nádrže Sedlice známe z minulosti,“ doplnila popis Věra Tesařová.

Ilustrační foto
Rekonstrukce v Pelhřimově pokračují. Je na řadě další ulice

O prvním červencovém pondělí kontrovali hygienici pouze ty sledované lokality, které při týden starých odborech vzorků vody obdržely hodnocení 3 nebo 4. Kontrola se tak týkala i dvou lokalit na Žďársku, kde byly minulý týden hodnoceny trojkou, tedy rybníky Koupaliště Nové Město na Moravě a Medlov.

Na kontrolu všech sedmnácti lokalit na Vysočině, které se nacházejí na území všech pět okresů, se hygienici vydají už potřetí v sezoně v pondělí 10. července.

Počet umírajících ptáků na Vysočině nebude vzrůstat
Počet umírajících ptáků na Vysočině nebude vzrůstat