Samosběr cibule začal na farmě Josefa Čapka v Kejžlici počátkem září. Podle plánu si lidé mohou na farmu zajet až do 1. října. „To ale nemůžeme nikomu zaručit. Zájem o cibuli je opravdu značný, takže čím dřív lidé přijedou, tím lépe,“ upozornil majitel farmy Josef Čapek.

Cibuli si lidé mohou na farmě nasbírat každý všední den od třinácté do osmnácté hodiny. O víkendech mají otevřeno od osmi hodin ráno do šesti hodin večer. „Kilo cibule prodáváme za dvacet korun. Lidé o ni mají zájem kvůli ceně, ale hlavně kvůli lepší kvalitě. Libují si, že v supermarketech takovou nepořídí,“ dodal Čapek a zdůraznil, že po sběru je důležité cibuli dobře uskladnit.

Na farmu v Kejžlici si zájemci s sebou nemusejí nosit žádné náčiní, stačí jim vlastní přepravky či pytle. „Cibule je již bez natě a podoraná. Takže si ji lidé pohodlně posbírají. Pokud si nepřivezou vlastní přepravku či pytel, máme na místě něco k zakoupení,“ doplnil farmář.

Na farmě v Kejžlici si lidé mohli již v červnu natrhat jahody, v červenci potom česnek.

Jak to vypadá při samosběru česneku? Podívejte se na video:

Zdroj: Deník/Iva Haghofer