Schodek 47 milionů korun město dorovná kladným hospodářským výsledkem loňského roku a zapojením fondů. Kapitálové výdaje tvoří 35 procent výdajové stránky rozpočtu. ČTK to řekl starosta Jiří Kučera.

Začátek letošního roku zahájil Humpolec s rozpočtovým provizoriem. Pro město je to podle Kučery zažitá a výhodná praxe, protože do běžného rozpočtu mohou být zapojeny přebytky z předcházejícího roku.

Mezi největší investiční akce s předpokládaným objemem kolem deseti milionů korun bude letos patřit zasíťování pozemků pro stavbu 11 rodinných domů v Hradské ulici. Práce by měly začít na jaře. Druhou etapou bude pokračovat regenerace největšího městského sídliště Stromovka. Za přibližně deset milionů korun by se měly obnovit povrchy ulic a chodníků a opravit kontejnerová stání. Přibude parkovacích míst, nové lavičky, odpadkové koše i nové veřejné osvětlení. Součástí budou také parkové úpravy. Na sídlišti s přibližně třemi stovkami bytů budou opravena dětské a víceúčelové hřiště. Podobnou opravu už má za sebou sídliště Smetanova.

Rekonstrukce, na kterou přispěje státní dotace, čeká také sídlo městského kulturního střediska, tedy budovu, kde se nachází kino.

Oprava střechy a zateplení domu by měly stát kolem osmi milionů korun. Zastupitelé schválili i rekonstrukci centrálního parkoviště v Žižkově ulici s náklady kolem 12 milionů korun. Počet parkovacích míst se zvýší o dvě desítky přibližně na stovku.

Rekonstrukci a rozšíření má před sebou rovněž tenisový areál. Za asi 16 milionů korun by měly vzniknout šatny, klubovny a další sociální zázemí a hala s dalšími dvěma kurty. Investice je rozložena do dvou let. V letošním roce je na tuto akci zařazeno do rozpočtu osm milionů.

O dvě třídy by se nákladem šesti milionů korun měla zvýšit také kapacita mateřských škol. „Pravidelně musíme udělovat výjimku pro vyšší počet žáků ve třídách, protože jsou plné. Do humpoleckých školek navíc dojíždějí i děti z okolních obcí. Stále se mění hygienické požadavky na kapacity tříd, proto chceme mít nějakou rezervu, i pro případ, že dětí bude přibývat," řekl starosta Kučera.