Po vystoupání sto devětaosmdesáti schodů se návštěvníci dostanou do výšky třiatřicet metrů. Z té vidí město, ale i zříceninu hradu Orlík, hrad Lipnice, vrch Melechov nebo třeba Havlův kopec. Pivaře potěší, že se dozví, jakým směrem a jak daleko je Budějovický Budvar, Plzeňský Prazdroj a také například Guiness. Odměnou na výšlap může být malé pivo zdarma. To každý dostane v pivnici za dospěláckou vstupenku na rozhlednu.

Po otevření budila novinka emoce, zaznívaly hlasy, že jde o novodobou dominantu v historickém jádru města. „Život není zakonzervovaná záležitost. Mění se. Bez toho by se nemohla vyvíjet ani města. Zamrzla by někdy ve středověku,“ argumentoval tehdy Bernard. Podle něj bylo v pořádku, že se některým lidem stavba líbí a jiným ne.

Rozhledna je novou turistickou atrakcí v Humpolci.
Humpolec má novou turistickou atrakci. Rozhlednu u pivovarského komína

Situace se od té doby změnila, na rozhlednu rádi chodí turisté i místní. Jedním z nich byl na podzim Vladimír Mrázek, který už oslavil jednadevadesáté narozeniny. „Chodím na procházky denně, musím si udělat radost. Tak jsem si vyšel i na novou rozhlednu,“ sdělil senior.

Návštěvnost se na konci loňského roku zastavila na čísle 7 129 osob, tedy v průměru přes tisíc lidí měsíčně. Vliv na ní má i otevírací doba. Zatímco ve všední dni bývá otevřeno od devíti dopoledne do pěti odpoledne, v sobotu se zavírá v jednu. V neděli a o svátcích pak je rozhledna nepřístupná. „Chceme zachovat sousedům určitou míru soukromí,“ vysvětlil před slavnostním otevřením spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Vladimír Mrázek chodí na procházky každý den, vyšel i 198 schodů na rozhlednu.
Seznamte se: V 91 letech si Vladimír Mrázek vyšlápl na rozhlednu v Humpolci

Přestože se původně počítalo s tím, že bude rozhledna od prosince do března uzavřená, lidé se tam zatím mohou vydat i v zimě. „Rozhlednu jsme nechali v celoročním provozu, vstup omezujeme pouze v případě nepříznivého počasí,“ potvrdil Radek Tulis, mluvčí Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci.