Teplota, bolest kloubů a tři dny horeček. Potom kašel, ztráta chuti a čichu. „Nepřipouštěl jsem si nakažení koronavirem, vypadalo to na obyčejnou chřipku,“ řekl po vyléčení Miloš Sedláček z Vysočan na Žďársku. Byl prvním nakaženým novým typem koronaviru na Vysočině. Nemoc prodělal v březnu.

Přesně před rokem se covid poprvé objevil v České republice. V nemocnicích se starají o pacienty s koronavirem od té doby prakticky bez přestávky. U personálu se prohlubuje únava.

Miloš Sedláček z Vysočan na Žďársku byl prvním nakaženým novým typem koronaviru na Vysočině.
Myslel jsem, že mám běžnou chřipku, vzpomíná na Covid-19 první pacient ze Žďáru

Už v polovině března hygienici izolovali Kynice na Havlíčkobrodsku. V karanténě zůstala víska půl měsíce.

Dalším ohniskem se koncem března stal domov důchodců se zvláštním režimem v Břevnici u Havlíčkova Brodu. „Nakazili se téměř všichni pacienti včetně personálu. Naši lékaři a sestřičky přijížděli za nimi,“ vzpomněla v pátek mluvčí brodské nemocnice Petra Černo.

Jedna z nakažených klientek zemřela o pár dní později. Byla první obětí covidu na Vysočině. A přestože všichni doufali, že do léta bude po viru, po prázdninách se situace opakovala. S horším scénářem. „U nás byl vrchol v říjnu, měli jsme 120 nakažených pacientů. Další vlna byla mezi vánočními svátky,“ poznamenala mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Kvůli nákaze koronavirem policie 16. března uzavřela příjezdové cesty do Kynic na Havlíčkobrodsku.
Koronavirus už je na Brodsku. Kynice jsou izolovány od světa

Kromě nároků na péči o pacienty s covidem se zařízení často potýkala s nedostatkem personálu. Zaměstnanci zůstávali doma s dětmi nebo se nakazili.

V lednu ve třech nemocnicích na Vysočině pomáhala armáda. „Také vypomáhali studenti,“ dodala Zachrlová. Nyní pomáhají vojáci v brodské nemocnici.

Potíže měli i v domovech důchodců. „Nejtěžší byla nejistota, kdo vůbec ráno přijde do služby. Mohli jsme mít nastavená nejrůznější opatření, postupy, scénáře, ale když jsme se octli bez personálu, nezbylo než tvrdě improvizovat,“ řekl před časem ředitel mitrovského domova důchodců Josef Myslivec. Covid dostalo skoro devadesát procent klientů.

Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu je od 30. března 2020 v karanténě kvůli rozšíření onemocnění COVID-19.
Nakažení senioři zůstanou v břevnickém domově. S péčí o ně pomohou hasiči

V nejtěžších dnech zdravotníkům v kraji pomáhali dobrovolníci. Třeba žákyně zdravotní školy nastoupily do novoměstské nemocnice. „Odvedly velký kus práce. Osobně bych jim ihned podepsal maturitu a pustil je do praxe,“ chválil před nedávnem lékař Pavel Jenerál.

A situace v nemocnicích se znovu horší. „Máme plná lůžka na jednotce intenzivní péče, obsazené plicní ventilátory. Průběh u pacientů je vážnější, mají víc komplikací a leží u nás i mladší ročníky,“ řekla mluvčí Černo.

Personál už je podle ní unavený. „Péče je u covidových pacientů podstatně náročnější. Jde i o psychickou stránku únavy,“ uvedla.