Tyto a ještě další dobroty lákají gurmány a milovníky zvěřiny na tradiční víkendové Zvěřinové hody v želivském hotelu Na Kocandě.

Nastalo totiž období lovecké sezony, a tak se v jídelních lístcích restaurací na Pelhřimovsku častěji objevují pokrmy, v nichž hraje prim právě zvěřina. Řada pohostinství připravuje zvěřinové hody. Kromě Kocandy jde například i o humpolecký Fabrika hotel. S podáváním zvěřiny jdou ruku v ruce také kontroly masa, které nově od letošního ledna provádí Státní veterinární správa.

Jak uvedl majitel hotelu Na Kocandě v Želivě Pavel Mička, ani jim se tato kontrola nevyhnula. „Vše bylo v pořádku," prozradil Mička s tím, že zpracovávají jen kvalitní maso, které do jejich kuchyně putuje přímo z jatek.
V souvislosti se zvěřinou platí několik zásad, které by provozovatelé restaurací měli znát. „Tou hlavní je nekupovat maso neznámého původu. Provozovatel stravovacího zařízení musí být schopen doložit nákup masa obchodním dokladem," nastínil tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Ovšem právě chybějící doklady o původu zvěřiny jsou nejčastějším prohřeškem. „Od začátku roku do začátku října jsme zkontrolovali zvěřinu ve více než dvanácti stech zařízení v republice, nevyhovující stav jsme zjistili zhruba u pěti procent z nich. Jednalo se především o chybějící doklady o původu suroviny," zmínil Pejchal.

Kontroly jsou nasnadě, vždyť zvěřina patří k oblíbeným pochutinám, které si lidé na podzim v restauracích dopřávají. Alespoň co se týče želivské Kocandy. „Pokud jídlo uděláte dobře, tak lidé přijdou. Zvěřinové hody jsou u nás oblíbené, lidé se na ně moc těší. Proto je lepší, aby si zájemci rezervovali místo, najednou se k nám vejde zhruba osmdesát hostů," doporučil Pavel Mička s tím, že zvěřinu v rámci Zvěřinových hodů podávají od pátku do neděle. Majitel ještě upozornil, že v jídelníčku mají letos dvě hlavní novinky. „Vůbec poprvé připravíme veverku. Jak, to bude překvapení. Výborná je i jelení roláda s karlovarským knedlíkem," prozradil s úsměvem Mička.

Zvěřinové dobroty nabízí od dnešního dne do neděle také Fabrika hotel v Humpolci. Jako polévku bude personál podávat zvěřinový vývar 
s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Hosté si budou moci vybrat z pěti hlavních chodů, kde nechybí jelení guláš, dančí výpečky, smažené kančí řízečky, kančí plec na červeném víně a grilovaný srnčí hřbet. Sladkou tečkou budou lívance s tvarohem 
a višňovou omáčkou.