Nadšenci, kteří mají k vodě vzhledem dlouhodobé práci v několika organizacích blízko, se pustili do práce krátce po půl desáté u mostu poblíž domova seniorů v pelhřimovských Městských sadech. Přestože jim nechybělo nadšení a energie, za necelé první dvě hodiny práce se posunuli jen k Nábřeží rekordů a kuriozit. „Že je tady tolik odpadků, to jsem rozhodně nečekal," říkal během prvního občerstvování Lukáš Malínek, který byl hlavním organizátorem akce Čistá Bělá.

Na břehu se mezitím hromadily pneumatiky i celá kola, láhve převážně od alkoholu, obaly od všeho možného i staré noviny. S ohledem na sousedství s areálem tenisového klubu nemohlo chybět několik zatoulaných tenisových míčků, ale první připravené pytle naplnilo především nekonečné množství textilních hygienických ubrousků. „Těch je tady opravdu neuvěřitelné množství," potvrzovala mimo jiné Gábina Kmentová, jedna příslušnice bezmála třicetičlenné party dobrovolníků.

Stejně jako většina ostatních i ona přišla s dětmi, čtrnáctiletou Bárou a sedmiletým Mikulášem. „Pro Mikuláše je to tady samozřejmě větší dobrodružství, ale ani Bára se dnešnímu programu nebránila," dodávala Gábina Kmentová.

Sobotní úklid říčky Bělé v Pelhřimově zorganizovali nadšenci z křesťanského sdružení mladých lidí YMCA, pobočka Jindřichův Hradec – Moraveč, z Junáka – Českého skauta a z vodáckého klubu Čochtan Horní Cerekev. „Celý rok pracujeme s mladými lidmi ve vodáckém klubu. Letos se nám nepodařilo zorganizovat společné splutí některé řeky, tak jsme místo toho zorganizovali tuto brigádu," vysvětloval Lukáš Malínek.

Přestože se dopoledne vydali k Bělé, která si o pomoc řekla v důsledku letošních opakovaných přívalových dešťů, bez okázalostí, nešlo o žádnou partyzánskou akci. Záměr s čistěním říčky konzultovali v období příprav s lidmi z Povodí Vltavy, se svazovými rybáři i pelhřimovským městským úřadem. „Když jsem to Tomáši Štefánkovi z hospodářského odboru nahlašoval, tak byl naším nápadem doslova nadšený a chtěl se k nám dokonce osobně přidat. V každém případě díky této spolupráci technické služby zajistí v pondělí odvoz odpadků," doplňoval Lukáš Malínek.

Posbírané odpadky se vršily, přesto si třináctiletá Anička Malínková nedělala iluze, že zůstane říčka čistá natrvalo. „Ale z dnešního úklidu si určitě odnášíme dobrý pocit," prohlásila.