Podle řady z nich toto opatření dokonce zvýší náklady spojené s provozem restaurace. To potvrzuje také spolumajitel pelhřimovského podniku Sklep Rostislav Koch. „Těžko soudit, co se po začátku příštího roku stane, nebo nestane. Podle toho, jak se Češi dokáží chovat, si ale dokážu představit, jak to bude před restaurací vypadat," uvedl Koch a dodal, že s udržováním úklidu před restaurací budou mít jejich majitelé práci, a hlavně výdaje navíc.
Podle Kocha se pořádek v tomto ohledu dal mnohem lépe střežit ve vnitřních prostorách restauračního zařízení. „Uvnitř jsme to měli pod kontrolou, jsou tady popelníky, které se pravidelně vyměňují," dodal Koch.
Další věc, které se ve Sklepě obávají, je případný odliv zákazníků. „Pětadevadesát procent naší klientely jsou kuřáci. Když mi po zákazu kouření přijde nových pět procent nekuřáků, ale uteče mi třicet procent kuřáků, kteří si radši sednou s pivem před televizi, zákaz kouření se nám nevyplatí," vyčíslil spolumajitel Sklepa.
Podobný názor zastává také majitel Restaurace a hotelu v Obratani Jindřich Pihávek. „Mě se problém se zákazem kouření týká hlavně o pátcích a o sobotách, a především v zimních měsících, kdy sem chodí místní. Většina z nich, ať už mladých, nebo starších kouří, odhaduji to tak na osmdesát procent. Myslím, že zákaz kouření pro ně bude velkou překážkou. Málokterý host totiž bude chtít chodit kouřit ven. To radši zůstanou doma," potvrdil Pihávek.
Například pelhřimovský Měšťanský dům je nekuřáckým podnikem. Po zavedení zákazu kouření se tedy zarputilým nekuřákům paleta možností, kam vyrazit na oběd či na večeři, znatelně rozšíří.
Majitelé Měšťanského domu se ale zatím ztráty zákazníků neděsí. „Odliv zákazníků určitě nebude. Záleží to na jednotlivých hostech, kam chtějí chodit. My se snažíme dělat všechno poctivě, aby tu zákazníci byli spokojení, naše kuchyně taky dělá své," nechala se slyšet spolumajitelka restaurace Ivana Šlechtová.
V pelhřimovské pizzerii Ponte di Pietra zákaz kouření dokonce vítají. „Teď máme restauraci rozdělenou na kuřáckou a nekuřáckou část, ale už se těšíme, až bude jen nekuřácká," potvrdil provozovatel Jaroslav Kučera.
Ať už jsou provozovatelé a majitelé restaurací pro kouření v prostorách jejich podniků, nebo proti němu, shodují se na jednom: Stát jim do provozu nemá co mluvit.
„Myslím, že je to nesmyslný zákon. Každá provozovna by si v dnešní době demokracie měla určit, co se u nich bude dělat. Rozčiluje mě, že někdo někomu něco takové nakazuje," uvedla Šlechtová.
S tím souhlasí i Koch. „Cigarety jsou stejně jako alkohol legální věc, na které stát vydělává, takže zákazu kouření v tomto směru nerozumím. Navíc by mi stát neměl určovat, co mám ve své restauraci dělat. To je, jako kdyby mi řekli, ať přestanu prodávat alkohol a udělám tady z toho cukrárnu," vylíčil spolumajitel Sklepa.
Podle Kocha navíc v dnešní době lidé mají na výběr z velkého množství restaurací, kuřáckých i nekuřáckých, a sami se mohou rozhodnout, kam vyrazí.
Podobného názoru je i řada zákazníků. „Není mi příjemné, když se jdu někam najíst a po příchodu domů smrdím jako popelník, na druhou stranu v dnešní době je nekuřáckých podniků dost a člověk si může vybrat, kam půjde," míní Aneta Žižková z Pelhřimova.
Karolína Hovorková