Letos se o posledním dubnovém čtvrtku nejen rekordní, ale také docela obvyklé ohně nerozhoří. Určitě kvůli epidemii koronaviru, ale rovněž s ohledem na extrémní sucho.

I z toho důvodu agentura se svým Muzeem rekordů a kuriozit přišla v těchto dnech s připomínkou některých výjimečných počinů, které jsou spojeny právě s pálením čarodějnic. A možná inspirací pro případné nové zájemce o rekordy, kteří mají tak na přípravy rok navíc.

Dubnové požáry na Vysočině. Les po požáru u Kamenice na Jihlavsku.
Zákaz pálení klestí trvá. Ohýnek na zahradě si zapálit můžete, vzkazují hasiči

Od největšího setkání čarodějnic, který se zrodil na jednom místě v Praze, uplyne letos dvanáct let. „Do parku Ladronka se jich 30. dubna 2008 slétlo 934,“ poukázal na rekord Miroslav Marek z Agentury Dobrý den. Komisaři agentury tehdy dohlédli na to, že každá čarodějná bytost měla namaskovaný obličej, koště či příbuzný létací stroj a alespoň vrchní část oděvu odpovídající čarodějnému původu.

Dvacetimetrová hranice

První narozeniny naopak oslaví nejvyšší hořící hranice, kterou právě před rokem postavili a pak zapálili členové sdružení přátel ohně města Řevnice. „Loni postavili v průběhu pěti dnů na kopci Vráž hranici o výšce 20,479 metru a rozměrech základny 9,3 metru krát 9,7 metru,“ poukázal detailně na míry rekordmanky Miroslav Marek.

Fokus Vysočina. Ilustrační foto
Dobré duše mohou potěšit důchodce, nebo hasiče svými výtvory

Výplň hranice tvořilo přibližně 500 kubíků větví a dřevěného odpadu. Pětatřicet členů sdružení stavělo hranici více než pětatřicet hodin. A aby byly údaje ještě o něco detailnější, ke stavbě použili členové řevnického sdružení kromě motorových pil dvě čtyřkolky, terénní automobil, manipulátor a jeřáb.

Největší koště

Největší březové koště, na které by mohlo nasednout sedm čarodějnic najednou, vyrobil Ladislav Mácha z Kuřiman. Rekordní koště je dlouhé téměř čtyři metry.

Nejdelší průvod čarodějnic byl k vidění na nádvoří státního zámku Velké Losiny. „Zástup bosorek byl dlouhý 92,5 metru a tvořilo jej 128 čarodějnic a čarodějů,“ dodal s tradiční precizností k jinému rekordmansky registrovanému počinu Miroslav Marek.

Zámek v Úsobí.
Zámky Vysočiny na prodej, značka jen pro odvážné. Vyžadují velké investice