V čarodějnickém průvodu ve stylovém přestrojení šla a na fotbalovém hřišti se aktivně zábavy účastnila dvaaosmdesátiletá dáma. „Mám ráda, když se lidi baví, když je legrace. Nohy mi slouží, tak se ráda přidám," říkala Jaroslava Vacková, která si označení nejstarší čarodějnice, a to rozhodně nejen v sobotu v Červené Řečici, docela užívala.

Kdysi se dvacet let starala o nejmenší děti v jeslích. Dnes žije v červenořečickém domě s pečovatelskou službou a i ve svých letech, který by jí pochopitelně nikdo nehádal, zůstává maximálně aktivní.

Její aktivita se navíc ukázala jako docela nakažlivá, neboť po jejím boku kráčela v průvodu a pak se s ostatními v rytmu, o který se starala Vysočinka, pohupovala třiašedesátiletá Jitka Šlefrová, další vydařená červenořečická čarodějnice.

Sedmiletá Stela Čechová, převlečená samozřejmě do čarodějnického, toho moc nenapovídala. Spíš okukovala starší sestru Veroniku i další kamarádky. „Třicátého dubna jsme čarodějnice, protože se nám to líbí. Ale jednou do roka nám to úplně stačí," povídala jedenáctiletá Nikola Šlefrová, jedna z nich. Devítiletá Sandra Hejzlarová souhlasně přikyvovala a na dotaz, kde jsou vůbec nejlepší čarodějnice, znala odpověď okamžitě. „No přece v Červené Řečici," prohlašovala.

O to, aby se nejmenší město na Pelhřimovsku dobře bavilo, se už podeváté postarali lidé z radnice a z jejího nejbližšího okolí i místní dobrovolní hasiči. „Pořád je o tuto zábavu větší zájem, letos se nás sešlo zase o něco víc než před rokem," potvrzovala Ludmila Černovská, jedna z hlavních organizátorek sobotních městských „čarodějnic".

A určitě nebylo proto, že ze slavnosti zejména nejmenší neodcházejí s prázdnou. „Pro děti v maskách a s lampiony připravujeme každoročně balíčky s nějakými dobrotami a pozornostmi a letos jsme jich nachystali už stovku. Přitom jsme začínali na šedesáti,"  ilustrovala Ludmila Černovská rostoucí zájem na konkrétním ukazateli.

Speciální dárky dostaly vybrané nejkrásnější čarodějnice, jejichž řady v tu chvíli rozšířilo i pár zatím ještě nesmělých malých čarodějů.

Zatímco Michal Bezstarosta, Dana Bezstarostová a Tomáš Vodrážka z Vysočinky doslova blbnuli s čarodějnicemi, zapadlo slunce, které se podepsalo pod skvělé sobotní počasí. Pak vzplála připravená hranice a vzápětí tak došlo i na předem ohlášené opékání buřtů.

Programovou tečku obstarala ohnivá show, což bylo označení pro vystoupení skupiny historického šermu Sígři.

Co nejdéle chtěla vydržet i dvanáctiletá Veronika Čechová. „Tenhle den je dobrý i k tomu, že můžeme zůstat venku déle než jiné dny," poukázala na docela cenný rozměr 30. dubna jedna z účastnic červenořečického čarodějnického reje.