Součástí projektu bude kompletní rekonstrukce objektu v již zmíněné Humpolecké ulici v Pelhřimově. „Stavební úpravy začnou hned první lednový týden. Na tento termín máme domluvenou stěhovací firmu, ale stěhování jsme zahájili už teď, protože vyklidit musíme celou čtyřpatrovou vilu. Stavební firma nastoupí 7. ledna a rekonstrukce by měla být dokončena k 30. červnu,“ informovala vedoucí pelhřimovského střediska Fokusu Vysočina Michaela Urbánková.

Na půl roku se tak pelhřimovský Fokus přesune do náhradních prostor v kulturním domě Máj. „Přesun do jiných prostor nám určité komplikace přinese. Pracujeme s lidmi s duševním onemocněním, jsme terénní služba, takže to pro nás znamená ztrátu nějakého zázemí a ztrátu možnosti potkávání se i pro naše klienty. Omezení to také přinese pro denní terapeutickou skupinu, kam naši klienti dochází. Na druhou stranu jsme moc rádi, že rekonstrukce proběhne, protože současné prostory jsou už v opravdu nevyhovujícím stavu,“ přemítala Michaela Urbánková.

Rekonstrukcí objektu vzniknou modernizované prostory, které umožní pokračování a především zefektivnění dosavadních činností Fokusu. „Rekonstrukce se týká téměř celého interiéru budovy, která má úžasné kouzlo, protože se jedná o prvorepublikovou vilu. Půda a přízemí je naprosto nevyhovující. Tyto části domu se proto musí udělat kompletně znovu. Například dole je plíseň, takže tam se to musí opravit tak, aby to splňovalo parametry zdravotnického zařízení,“ popsala Urbánková aktuální stav objektu s tím, že na vile jsou nová akorát okna a střecha.

Ilustrační foto.
Na Pelhřimovsku výrazně vzrostla nezaměstnanost

Projekt je investice do zajištění vhodných prostor pro poskytování služeb osobám s duševním onemocněním, zdravotně znevýhodněným a vytvoření jednoho komplexu služeb, které jsou v současnosti poskytovány na různých místech města Pelhřimova. Tím se zvýší nejen dostupnost a orientace ve službách pro veřejnost, ale zároveň také kvalita a rychlost v intervenci a podpoře cílových skupin.

Centrum nabídne také prostor pro vznik volnočasových skupin pro lidi s duševním onemocněním, kde si budou moci vyměňovat zkušenosti a vzájemně se podporovat na své cestě k zotavení. „Projektem vznikne moderní ucelený komplex, tedy nové komunitní centrum, které seskupí všechny poskytované služby do jednoho místa,“ řekla vedoucí pelhřimovského střediska Fokusu Vysočina.

Celkové náklady projektu přesáhnou částku 7 milionů korun. „Na rekonstrukci využijeme dotaci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) přes místní akční skupinu Šipka. Domnívám se, že 90 procent nákladů by měla pokrýt dotace a zbylých deset procent půjde za městem. Z hlediska financování je to pro město velmi příznivé a jsme rádi, že jsme s tímto projektem uspěli,“ poznamenal místostarosta města Josef Koch.

Výstava Fokusu Vysočina na pelhřimovském Masarykově náměstí láká hlavně na keramiku.
Výstava nabízí originální dárky