Z železniční zastávky v Nové Bukové se pak už ve tři čtvrtě na osm turisté vydají po svých na Křemešník, dominantu Pelhřimovska i tradiční turistický cíl. „Pokud nebude dost sněhu, půjdeme pěšky. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století jsme často absolvovali trasu z Nové Bukové na vrchol Křemešníka na běžkách, ale v posledních letech je to horší se sněhem, takže běžky s sebou bereme výjimečně,“ poznamenal Pavel Pípal, předseda pelhřimovského odboru České klubu turistů a jeden z důležitých organizátorů turistického hnutí ve městě.

Pochod je mezi turistickou veřejností vyhlášen jako hvězdicovitý, do cíle pod rozhlednou Pípalkou na Křemešníku budou jednotlivci i skupinky turistů přicházet z různých směrů.

Trasa od vlaku v Nové Bukové by si přesto zasloužila označení „královská“. Bez ní by pochod, který se zrodil pod názvem Zimní pelhřimovské pěšinky, nebyl tím, čím je. Kdysi na této trase byla i důležitá zastávka v hospodě U Štěpáníků v Čejkově. „V posledních letech si dopřáváme krátkou zastávku v hospodě v Sázavě,“ poukázal na změnu Pavel Pípal.

První turisté budou v cíli na Křemešníku ještě před polednem. „Máma neplánováno, že na Křemešníku se sejdeme mezi jedenáctou a třináctou hodinou. Na půl druhou je zajištěn odvoz do Pelhřimova,“ poukázal na důležité časy hlavní organizátor pochodu, který se koná vždy třetí lednovou sobotu.

Pokud bude příznivé počasí, účastníkům sobotního turistického pochodu bude zpřístupněna rozhledna Pípalka, pod rozhlednou bývá zvykem opékání špekáčků nad rozdělaným ohýnkem. Ještě o něco spolehlivější zahřátí poskytne restaurace poutního hotelu.

Zelená hora.
Zdraví s handicapovanými putovali na Zelenou Horu