VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První poznatky z polí naznačují, že 
to vypadá na slušný hektarový výnos

Pelhřimovsko – Zemědělci 
z Hořic v návaznosti na poslední vývoj počasí i postup prací předpokládali, že včera dokončí sklizeň ozimého ječmene.

21.7.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK / Matej Slávik

Žně na Pelhřimovsku se rozbíhají, také letos začaly na polích s ozimým ječmenem.
Podle aktuálních informací ze žňového monitoringu z celé Vysočiny bylo v pondělí na Pelhřimovsku sklizeno 72 procent ozimého ječmene. Na Pelhřimovsku letos zemědělci pěstují ozimý ječmen na 1 630 hektarech, což je stejná výměra jako v roce 2015.

První reakce na startující žně od samotných pěstitelů obilí jsou logicky opatrné. „Zatím to vypadá na výnos, který je srovnatelný s předešlými roky. Otázkou je, jak to bude vypadat s kvalitou obilí. Jisté ale je, že podle ozimých ječmenů se nedá úspěšnost nadcházejících žní moc přesně odhadovat," poznamenal k prvním zkušenostem Josef Zach, vedoucí úseku rostlinné výroby a místopředseda představenstva ZOD Hořice.

V úterý začaly žně pro ZD Vysočina Želiv, takže ani tam zatím mnoho informací nemají. „První poznatek je ten, že to zatím z hlediska výnosu nevypadá nejhůř," odhadoval František Vašák, vedoucí úseku rostlinné výroby v zemědělské společnosti ZD Vysočina Želiv. Zatím si už všiml, že je obilí po deštích z minulého týdne na řadě míst polehlé.

Čísla říkají, že z hlediska hektarového výnosu je na tom ozimý ječmen lépe než loni. Zatímco loni pěstitelé na Pelhřimovsku měli výsledný výnos 5,53 tuny z hektaru, letos po třech čtvrtinách sklizně ozimého ječmene dosahuje výnos hodnoty 6,38 tuny z hektaru. „Také v rámci celého kraje je hektarový výnos ozimého ječmene o něco vyšší než před rokem," potvrdil Vlastimil Vaněk z Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Kraje Vysočina, které žně v celém regionu monitoruje.
Ozimý ječmen by mohl být z polí na Pelhřimovsku sklizen do konce týdne.

Pak přijdou na řadu další pěstované komodity, zemědělci zmiňují řepku nebo rannou pšenici. „Budeme teď sledovat hlavně předpověď 
a vývoj počasí, které bude jedním z nejdůležitějších faktorů pro další postup prací," připomenul hořický Josef Zach.

Letos pěstitelé oseli o něco menší plochy než loni, nárůst je pouze u ozimé pšenice a řepky. „To bude nejspíš způsobeno poptávkou na trhu," odhadoval Vlastimil Vaněk.

Loni trvaly žně na Pelhřimovsku do 28. srpna, kdy vydali statistici závěrečnou zprávu.

Autor: Jiří Jíra

21.7.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbal. Ilustrační foto.

Kamenice nad Lipou jela z Havlíčkovy Borové jen s remízou

Ilustrační foto

Maraton už má k dobru jen čtyři body, Pahr zachraňoval remízu

Humpolec předvedl po pauze veletoč

Pelhřimovsko – Už o pět bodů vedou tabulku I. B třídy fotbalisté juniorky Humpolce. Ti po zlepšeném výkonu ve druhém poločase porazili rezervu Ždírce nad Doubravou.

Začala školní burza sportovních potřeb

Pelhřimov – V pondělí 23. října odpoledne začala dvoudenní burza sportovních potřeb, kterou tradičně v Pelhřimově pořádá Základní škola Na Pražské. Od 14 do 18 hodin přicházeli do školy ti, kteří měli doma něco, co už odložili, většinou z důvodu, že děti vyrostly.

Policisté jdou po zloději s dlažební kostkou

Pelhřimov – Škodu za více než sedm tisíc korun způsobil neznámý zloděj, který v závěru minulého týdne z pátku na sobotu vloupal do výlohy jedné z tamních prodejen oděvů.

Nový Rychnov jen remizoval, do vedení jde béčko Speřic

Pelhřimovsko – Nového lídra tabulky má po desátém kole III. třída. Na první příčku se po výhře v Černovicích posunuli fotbalisté béčka Speřic. Rezerva Nového Rychnova, která prakticky celý podzim soutěži vládla, jen remizovala ve Velké Chyšce. Nepřekvapili outsideři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT