Ředitelka kamenické charity Jitka Koubová v sobotu pochopitelně přesné částky neznala, ale pohled na kasičky, které přinášeli promrzlí koledníci, ji těšil. „Ono se to špatně odhaduje, kolik v té které kasičce je peněz. Jedna je lehčí, ale jsou v ní vidět bankovky, zatímco druhá, plná mincí, je naopak v tuto chvíli těžší," přemítala hlavní organizátorka sobotní Tříkrálové sbírky na Kamenicku.

Přesto musela být spokojená. Nejen prostřednictvím mladých koledníků se k ní doneslo, že lidé v Kamenici nad Lipou a v Černovicích i v dalších bezmála třech desítkách vesnic, kam se více než stovka naparáděných Kašparů, Melicharů a Baltazarů vypravila, viděli tři krále rádi a vítali je s očekáváním. „Několik lidí nám kolem poledne dokonce volalo, že na tři krále pořád ještě čekají," přiblížila jeden postřeh Jitka Koubová.

Skupinky se rozcházely po Kamenici i vyjížděly za město krátce po desáté hodině. To už měli účastníci tamní Tříkrálové sbírky za sebou završení příprav v sídle farní charity, průvod centrem města se zastavením u domu kamenického starosty Ivana Pfaura i kratičkou přestávkou před zámkem. Mráz tempo průvodu určitě urychlil.

Poté průvod zamířil pro nezbytné požehnání za farářem Václavem Šikou do kamenického kostela Všech Svatých, který se nachází v těsném sousedství sídla charity.

Skupinka, v níž šla za Kašpara Anděla, za Melichara Tereza a za Baltazara Nela, zamířila do jedné z částí samotné Kamenice. „Už jdeme potřetí či počtvrté, tak víme, co nás čeká. Lidé bývají milí, takže jsme se docela těšili," říkal Kašpar. „Trochu nás strašila zima, ale alespoň je letos sníh," dodával Baltazar.