Pro ty je letos situace komplikovanější než v loňském roce, protože budoucích „prváků" je v kraji tentokrát zhruba o tisíc méně. I přesto většina z nich pořádá přijímací zkoušky, zejména tedy pro maturitní obory.

„Dříve častěji přijímaly školy žáky jen na základě prospěchu. Nyní je to na samotných ředitelích ústavů, ale myslíme si, že přijímací zkoušky by měly zůstávat, protože přece jen je třeba udržet určitou kvalitu výuky. Proto jsme ředitelům doporučili, aby přijímací zkoušky zachovali alespoň u maturitních oborů," objasnil vedoucí školského odboru Kraje Vysočina Miroslav Pech s tím, že dobrý prospěch ze základních škol většinou střední školy bodově ohodnotí jako jednu z částí přijímací zkoušky.

Mírný převis

Na Gymnázium Pelhřimov se dle údajů ředitele Aleše Petráka přihlásilo 63 zájemců do čtyřletého a 34 do osmiletého studia. Pro čtyřleté studium  budou tradičně otevřeny dvě třídy.

„Máme možnost drobného výběru z uchazečů. Do primy totiž přijmeme maximálně 30 žáků a do čtyřletého studia počítáme tak s 50 až 55 studenty. Záleží ale také na tom, jak budou uchazeči úspěšní u přijímacích zkoušek a zda se třeba nakonec nerozhodnou nastoupit na jinou školu, na kterou si podávali svou druhou přihlášku," podotkl Aleš Petrák.

Na pelhřimovském gymnáziu skládají zájemci o čtyřleté studium písemný test z českého jazyka a literatury, písemný test z matematiky a hodnotit se bude také prospěch ze základních škol a případně i úspěchy z vybraných vědomostních soutěží. Uchazeči o osmileté studium si navíc splní psychologický test studijních předpokladů, který nově nebude samostatný, ale bude součástí testů z českého jazyka a matematiky.
Na Gymnázium dr. Aleše Hrdličky v Humpolci by si přálo nastoupit 23 současných „páťáků" a asi 53 žáků devátých tříd.

„Loni sice byl menší převis zájemců do primy, ale myslím si, že ten zájem se jinak razantně nemění. Do osmiletého i čtyřletého studia přijímáme maximálně 30 zájemců," komentovala ředitelka humpoleckého gymnázia Hana Havelková.

Zájemci o studium na humpoleckém gymnáziu musí projít písemnými testy z českého jazyka a literatury a z matematiky, budoucí primáni pak navíc absolvují test obecných studijních předpokladů. V obou typech studia se  přihlíží k výsledkům ze základních škol, „deváťákům" se pak hodí úspěchy z olympiád a konverzačních soutěží, kterých dosáhli v osmé či deváté třídě.

Pacovské gymnázium otevře třídu prvního ročníku šestiletého studia pro 30 lidí a nyní má 32 přihlášek. Přijímací zkoušky jsou složeny z písemného testu z českého jazyka a literatury a z matematiky.

Střední průmyslová škola a střední odborné učiliště v Pelhřimově   v současné době  nabízí celkem 16 oborů.   Přijímací zkoušky na maturitní obory zahrnují písemný test z českého jazyka a literatury, z matematiky a z testu všeobecných znalostí. Na učňovské obory jsou uchazeči přijímáni na základě zájmu a prospěchu v osmé a deváté třídě.

Gymnázia, odborné školy nebo učiliště?

V počtu přihlášek na maturitní obory tu pak vedou Informační technologie (35 přihlášek). „Nárůst zájmu jsme zaznamenali u maturitního oboru Strojírenství, o který se  uchází 29 žáků.  V obou případech přijímáme maximálně 30 žáků," vysvětlil ředitel  školy Pavel Hlaváček.

Některé střední školy nabízejí i poměrně novou možnost přípravy na jejich přijímací zkoušky, takzvané „přijímačky nanečisto".  Letos se konaly například na humpoleckém a pelhřimovském gymnáziu.

Letošní statistiky vypovídající o zájmu studentů o jednotlivé typy škol se sice zatím zpracovávají, nicméně už teď se dá počítat s tím, že rapidní změny se oproti minulým létům nedočkáme.

„Všeobecně trvá to, že v Kraji Vysočina je zhruba 30% zájem o gymnázia, 50% o odborné školy a 20% pak zbývá na učňovská učiliště," poznamenal vedoucí krajského odboru školství Miroslav Pech.

Aneta Slavíková