O přiměřené prezentaci na sociálních sítích se mluvilo i ve středu 15. listopadu na okresním shromáždění České lékařské komory (ČLK) v Pelhřimově. „Jednání se této problematiky dotklo. Projednávalo se to ale velmi okrajově,“ potvrdila za pelhřimovskou komoru Jana Horáková.

Lékař Miloš Beutl totiž není členem ČLK na Pelhřimovsku, ale v sousedním Jindřichově Hradci.

Ve svérázném vyjádření na sociální síti k výběru nových pacientů začátkem listopadu napsal. „Na chvíli uvolňuji nové registrace: prosím simulanty a buzeranty, aby se neregistrovali!!!,“ začal své sdělení.

Ve příspěvku pokračoval dál. „Pro nemocné se pokusím udělat, co je v mých silách. Podmínka – vzdálenost od Počátek do 20 – 25 km, věk do 65 let,“ dodal zmíněný doktor s tím, že po 65 roce věku toho pro své pacienty ani on, ani medicína neudělá, zvláště, pokud sami pacienti do té doby pro své zdraví moc nedělali.

Celý příspěvek končil v klidnějším duchu. „Nečekejte ode mě zázraky, jsem jenom obyčejnej obvoďák, ale ti, co mně znají ví, že mám v medicíně heslo S nikým se nese.u, ale na nikoho nese.u. Ještě pořád mě medicína baví, a když Vám budu umět pomoct, bude mi potom pršet do „rypáku“ (budu hrdý na to, že jsem „Vám“ uměl pomoci),“ zakončil vzkaz na sociální síti Beutl.

Tomáš Klus v pelhřimovském Kulturním domě Máj.
OBRAZEM: Klus vyprodal Máj a převzal certifikát o zapsání rekordu

ČLK se nevhodným příspěvkem počáteckého lékaře na sociální síti začala zabývat i na celostátní úrovni. „Dostali jsem na pana doktora stížnost, čili to budeme řešit jako každou jinou stížnost,“ potvrdil mluvčí ČLK Michal Sojka. „Samozřejmě je otázka, jestli to není v rozporu s některými ustanoveními etického kodexu, ale to musí rozhodnout disciplinární orgány,“ zdůraznil tiskový mluvčí.

Zda bude ČLK apelovat na lékaře, aby více zvažovali, co zveřejní na sociálních sítích, je zatím otevřené. „Zatím je to velmi krátká doba,“ poznamenal Michal Sojka. „Myslím si, že pro lékaře platí etický kodex a je jedno, jestli je to webová stránka, Facebook, Twitter nebo něco takového,“ konstatoval mluvčí.

Po zveřejnění kontroverzního příspěvku se na facebookové stránce začaly objevovat nejrůznější reakce. „Nikoho nenutím, aby ke mně chodil, a ti co mě znají, ví své,“ uvedl v dalším komentáři lékař.

Někteří jeho příspěvek kritizovali. „Jednou Vám bude též 65 a více let, třeba Vám život připomene slova, co jste napsal,“ zněla jedna z reakcí na sociální síti.

Nárazová odorizace zemního plynu.
Zemní plyn bude vinou odorizace po neděli víc cítit

Objevili se i lidé, které lékařův příspěvek nijak zvlášť nepobouřil. Na doktora v nich pohlíželi podle svých osobních zkušeností jako na dobrého lékaře, který má možná trochu svéráznější názory. „Já si myslím, že tenhle pan doktor chce prostě jen dobře dělat svou práci. Jeho výroky si vykládám pozitivně, tedy v těch lepších významech. To, že věci říká, tak jak mu zobák narostl, se mi líbí, protože to má racionální jádro,“ stálo hned v dalším příspěvku.