Ani začátek letošních prázdnin se neobešel bez zranění, se kterým lidé museli vyhledat lékařskou pomoc. Nemocnice Pelhřimov v minulém týdnu kalkulovala dosavadní počet ošetření. „Časté jsou úrazy způsobené pády z kola, sportovními aktivitami a prací na zahradě,“ zhodnotil nejčastější důvody zranění náměstek pro léčebnou péči Jaroslav Houser.

Počty pacientů na úrazové ambulanci se s příchodem letních prázdnin zvyšují. Pelhřimovská nemocnice každoročně v tomto období eviduje nárůst lékařských ošetření až o polovinu. „Zejména o víkendech, svátcích a v pondělí se počty ošetřených úrazů výrazně zvýší,“ informoval Houser.

Jen za první dva víkendy v tamní nemocnici lékaři ošetřili téměř tři stovky pacientů.

Podle mluvčí Nemocnice Pelhřimov Petry Černo lékaři denně ošetří také pět až deset děti z letních táborů. „Hospitalizovali jsme několik dětí s alergickými reakcemi na štípnutí hmyzem nebo na pozorování po pádech a s tím spojenými otřesy mozku,“ konstatoval primář dětského oddělení Nemocnice Pelhřimov Stanislav Houštěk.

Lékaři na pelhřimovské ambulanci se během prázdnin velmi často setkávají s řeznými a tržnými ránami a popáleninami kůže.

S letními měsíci v nemocnicích přibývá počet pohmoždění horních a dolních končetin.

V centru Pelhřimova jsou k vidění památky s barokními prvky.
OBRAZEM: Poznat barokní Pelhřimov pomáhá v létě muzeum

Lékaři mimo jiné častěji řeší i vážnější sportovní úrazy. Ke zraněním dochází při jízdě na kole, in-line bruslích, skákání na trampolíně nebo fotbalu.

Mezi nejzávažnější patří například pády z koně. Takové úrazy si v mnoha případech vyžadují následnou hospitalizaci zraněného pacienta přímo v nemocnici. „Problém je často způsoben tím, že lidé nepoužívají bezpečnostní helmy a jiné ochranné pomůcky,“ zdůraznil Houser.

Do Pelhřimovské nemocnice lidé ale nechodí pouze se sportovními úrazy. „Pacienty také hojně trápí alergie, dušnost a dehydratace,“ doplnil Houser.

Dalším problémem letních dnů jsou potíže se zažíváním. „Pro prázdniny jsou typické také střevní problémy,“ uzavřel Houštěk.

Pavel Kováčik.
Sedm z jedenácti. Poslanci půjdou do boje o Sněmovnu