Tato akce tam v sobotu proběhla už třetí rok a letos si místní obyvatelé navíc poprvé vyrobili slaměný betlém s figurkami hlavních postav a s emblémem hvězdy. „Vyráběli ho hasiči a hasičky a jejich děti. Pouze se poradili s panem Jiřím Jedličkou z Červené Řečice, který má zkušenosti z tamního Slámování," uvedl starosta obce Martin Malina.
Ten také přivítal všechny příchozí, kteří se shromáždili před kaplí  a mohli si zatím dát vynikající punč a svařené víno, opět připravené hasiči.
Dva pořadatelé zároveň odkláněli dopravu z hlavní silnice za kulturní dům, aby slavnost nerušil provoz aut.
Děti pak na schodech kapličky, která prošla před třemi lety opravou a má nové zvony a nasvícení, zazpívaly pod vedením Olgy Štekerové a za doprovodu dvou kytaristů vánoční písně. Při některých se navíc pohybovaly do rytmu nebo předváděly to, co se v písních zpívalo.
Pak už starosta dal signál k rozsvícení stromku a nasvícení betlému s naaranžovanými větvičkami. Zvlášť menší děti se pak u této scenérie nechaly fotit.
Následoval program ve slavnostně vyzdobeném sále kulturního domu, kde na hosty čekalo nejen cukroví a bohaté občerstvení, ale i stoly s nabídkou rozmanitého zboží .
Kromě adventních věnců, svíček, medu a medoviny si tak návštěvníci mohli pořídit kosmetiku nebo  fimošperky.
Hrdost na svou obec dokazují obyvatelé Salačovy Lhoty i výrobou obecního kalendáře s fotografiemi ze vsi a z místních akcí. Ten se prodával spolu s objemnou publikací, vytištěnou před sedmi roky k 600 letům existence obce.
Následovalo vystoupení čechtické skupiny Diogenes, která hrála a zpívala koledy, spirituály i další písně.