Město mělo o pozemky v místě někdejšího špejcharu zájem jen bezplatně. Vlastní je Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která upustila od plánu stavět tam svou budovu. „Bylo řečeno, že pokud nám ČSSZ pozemky předá, tak jen za podmínky, že deset let nemohou být využity jinak než ve veřejném zájmu, který byl definován výstavbou multifunkčního hřiště," řekl pelhřimovský místostarosta Tomáš Dufek.

Jak doplnil starosta Leopold Bambula, na hřiště už je zpracována studie. Mělo by jít o ovál, uvnitř s plochou pro míčové hry, vně s doskočištěm a výsečí pro atletiku. Starosta zmínil i jednání se školami o tom, aby jim hřiště stačilo pro výuku tělocviku. Dodal, že pokud bude pozemek převeden brzy, mohlo by být hřiště hotové už příští rok.

Umělý povrch?

Zastupitel Jan Podhráský se v diskusi zeptal, kolik bude stát vybudování hřiště včetně demolice budov a roční provoz. Starosta sdělil, že cena stavby bude záležet na získání dotací a náklady na provoz budou minimální. Pokud by podle něj hřiště mělo umělý povrch, bylo by využitelné déle s minimální údržbou. „Část zděných budov bude uložena do vyrovnání terénu," dodal Bambula s tím, že město zatím řešilo hlavně samotné získání prostoru – už proto, že se objevili i jiní zájemci o pozemky.  „Každopádně to dáme do plánu investic na příští rok, ale zatím neznáme případnou dotaci," doplnil starosta.

Podle Bambuly je vlastníkem budov na pozemku ČSSZ, která je pronajímá velkoobchodu s papírem. Ten má dostat výpověď s tříměsíční lhůtou. „Musel jsem s tím počítat a musím se nějak zařídit," sdělil majitel velkoobchodu Jan Mikolášek, který ale před půl rokem pro Deník naznačoval, že stěhování by pro jeho firmu mohlo být likvidační. Starosta Bambula zdůraznil, že podnikatel byl o záměru informován už mnohem delší dobu.

Radní Josef Doubek upozornil, že v podmínkách převodu je zákaz pronájmu a výpůjčky hřiště, a vznesl dotaz, zda to nebude na překážku při využívání hřiště školami. Sta-rosta odvětil, že to vadit nebude.

„Hřiště bude oploceno, bude pod kontrolním režimem, ale bezúplatně ho budou moci využít školy i veřejnost," doplnil Bambula.
Dále se dotázal zastupitel Libor Smeták, zda by za soudem také nemohlo být veřejné parkoviště. Starosta Bambula ale reagoval, že jako veřejný zájem bylo definováno jen zmíněné hřiště.

Zastupitelka Zdeňka Chmelařová řekla, že hřiště bude ideálním využitím prostoru nejen pro volný čas mládeže, ale i pro vzhled města. Hřiště bylo navíc ve veřejné anketě o Desateru problémech města zvoleno na prvním místě.

V lokalitě je vysoká koncentrace škol, takže o jeho využití podle starosty nebude nouze, a žáci a studenti  nebudou muset chodit na stadion.
„Nové hřiště určitě budeme využívat. Doteď jsme chodili na Kalvárii, ta je sice hezká, ale pokud se tam sejde třeba šest skupin z různých škol, těžko se každá může věnovat jinému sportu," sdělil ředitel ZŠ Komenského Martin Skořepa a pochválil také odbor školství za to, že mu pelhřimovské školy mohou dávat požadavky na podobu hřiště.

Naopak zvláštní je, že Pavel Hlaváček, ředitel sousední Střední průmyslové školy a středního odborného učiliště, o plánu hřiště zatím nic neví.
„Momentálně se studenty chodíme na Kalvárii a na stadion a máme i vlastní tělocvičny, které využívají i dvě základní školy. Pokud může nové hřiště využívat i naše škola, určitě ho využijeme. Dobré by to bylo i z hlediska bezpečnosti pro studenty, kteří na tělovýchovu docházejí z budovy průmyslovky," doplnil  Hlaváček.

Jan Mazanec, Karolína Hovorková