Velkou předností zmodernizovaného oddělení je příjmová místnost. „Zde lékaři pacienta vyšetří, provedou veškeré potřebné úkony, popřípadě ho odvezou na CT či rentgen, který je hned vedle. Jsou tady čtyři plně monitorovaná lůžka, která jsou svedena na centrální stanici do prostoru sester,“ popsal náměstek ředitele Nemocnice Pelhřimov Petr Adam.

Další prostor pak nabízí místnosti, kde pacientům může v klidu vykapat „kapačka“ a kde lékaři mohou dělat lehké chirurgické zákroky. „Jako je třeba šití,“ doplnil Adam.

„V případě velkého počtu pacientů budeme schopni uložit, monitorovat a mít pod dozorem najednou sedm pacientů, což je oproti současnému stavu obrovská změna a velký pokrok v urgentní medicíně pelhřimovské nemocnice,“ vyzdvihl ředitel nemocnice Michal Kozár.

Pondělní kolony na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem.
Omezení na dálnici D1 u Humpolce: řidiči čekají v dlouhých kolonách

Původní Emergency, jak se toto oddělení jinak nazývá, pocházelo z devadesátých let minulého století. „Vzniklo u nás velice brzy, ale bohužel mělo jeden zásadní nedostatek. Byla tam totiž jen dvě akutní lůžka, což je v dnešní době nevyhovující. Pacienti už totiž nejsou směřování na jednotlivá pracoviště, ale na jedno centrální,“ vysvětlil šéflékař Jaroslav Houser s tím, že za den přijmou kolem šedesáti pacientů.

Nově tak má Pelhřimov urgentní příjem srovnatelný s ostatními krajskými nemocnicemi. „Rozdělujeme je na urgent prvního a druhého typu. Druhý máme v Havlíčkově Brodě, Novém Městě na Moravě, Třebíči a teď i v Pelhřimově a první je pak v Jihlavě. Ten už ale vyžaduje vyšší vybavení a samozřejmě i více zdravotnického personálu,“ popsal náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Právě personální otázka bývá na tomto oddělení často problémem. „Tyto profese bývají nedostatkové a velmi těžko se obsazují, byť nabízíme tři sta tisíc korun jako náborový příspěvek a jedno z nejvyšších platových ohodnocení. Když nám lékařky a zdravotní sestry odejdou na mateřskou, bývá to občas problém,“ přiznal Novotný.

To potvrdila i mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová. „Samozřejmě bychom na tomto oddělení uvítali více pracovníků, ale o nedostatku v tuto chvíli nemůžeme hovořit,“ komentovala.

Každé nalezené dítě v babyboxu dostává do kolébky zlatou minci. Jaroslavova má číslo 222.
Jubilejní 222. dítě babyboxu: Jaroslava z Pelhřimova našli ve špinavé dece

Modernizace trvala zhruba rok a vyšla zhruba na třicet milionů korun. „Vybavení stálo čtrnáct milionů a stavební práce pak zbylých šestnáct,“ upřesnil ředitel nemocnice.

Samotná cesta k novému urgentnímu příjmu trvala o něco déle. „Zhruba před dvěma lety jsme s naší vrchní sestrou začali cestovat po nemocnicích v republice a načerpávali inspiraci. Nakonec jsme nejvíce vycházeli z urgentů v Novém Městě na Moravě a Jindřichově Hradci, které se nám zdály nejvhodnější,“ zavzpomínal šéflékař Houser.

Výsledný projekt pak přizpůsobili podmínkám pelhřimovské nemocnice. „Myslím, že se nám podařilo vytvořit zařízení, které splňuje základní fungování urgentního příjmu tak, abychom zvládli ošetřit jak pacienty od záchranné služby, tak i ty, kteří přijdou sami,“ dodal Houser.

Urgentní příjem Nemocnice Pelhřimov

- Pro pacienty se otevře 1. září.

- Bude fungovat nepřetržitě.

- Nachází se v hlavní lůžkové budově.

- Navazuje na chirurgické a ortopedické ambulance.

- Vybavení stálo 14 milionů korun, stavební práce 16 milionů.

- Stavba trvala zhruba rok.