Přesně tak strávily děti sobotní odpoledne, ovšem pokud vyrazily na pohádkový les v Humpolci, který si pro ně připravil turistický oddíl TOM Šlápoty Hněvkovice.

I když ubrečený pátek nedával příliš velké naděje, že o den později bude počasí přívětivější, nakonec si pořadatelé pohádkové akce mohli oddychnout.

Deset úkolů

Sobota vyšla parádně, žádný déšť zábavu a dobrodružství dětem nepřekazil. „Připravili jsme si deset stanovišť. Na každém z nich budou účastníci plnit úkoly, za splnění dostanou razítko na tuto kartičku a na konci si jako odměnu vyzvednou něco dobrého na zub. Trasa vede i přes statek, kde se děti podívají na zvířátka. Jsou tam lamy, ovce, kravičky i pávi," nastínila na startu za TOM Šlápoty Marie Vincencová.

Na pohádkové putování se s babičkou vydal i tříletý Dominik Ostrůvka z Humpolce. Jak babička přiznala, ona si v humpoleckém pohádkovém lese odbyla premiéru. „Nikdy jsem na podobné akci nebyla, ale Dominik už ano a moc se mu líbila," usmála se babička. Na otázku, na jaké pohádce malý Dominik právě „ujíždí", odpověděl sám chlapec. „Mám rád ninji," řekl Dominik a babička na něj prozradila, že od rána nemluví o ničem jiném.

Ninji v lese pod Orlíkem sice nikdo nepotkal, ale za to se děti setkaly třeba s Křemílkem, Vochomůrkou, čarodějem a jeho netopýrem, loupežníky, přerostlými zajíčky, čerty, vodníkem, klauny nebo s lesním skřítkem. „Mami, mě už bolí nožičky, pojď už domů," postěžovala si jedna holčička zhruba v polovině trasy. Jenže vzápětí uviděla Křemílka s Vochomůrkou a rázem bylo po bolesti. „Jééé, podívej, Křemílek," rozběhla se malá dívenka ke své oblíbené pohádkové postavě.

Škodolibý netopýr

Právě u Křemílka a Vochomůrky se děti musely popasovat s nošením neposedného pingpongového míčku na lžíci. Na dalším stanovišti je zase čaroděj poprosil, aby mu našly ztracenou sovu. „Ty jednou ztratíš i hlavu," posmíval se zapomnětlivému čaroději o kousek dál jeho netopýr. Na Orlíku si děti na paškál vzala strašidla. Ale hodná strašidla, děti si u nich nakreslily obrázek a nakonec si odnesly i vytoužené razítko za splnění úkolu.

Na hradě pak přišel čas na malou svačinku. Když hladovci nabrali síly, pokračovali z kopce dolů zpět na závodiště. Na cestě se ale zastavili ještě u babičky a dědečka, u čertů a klaunů. Odpolední snažení zakončily u vodníka chytáním rybiček.