Za posledním puchýřem se Klub českých turistů vydal tento rok po dvaačtyřicáté, a to tentokrát do Humpolce. Navíc tu oslavil své 125. narozeniny.

Bohatý turistický program začal už ve čtvrtek, kdy se za Hliníkem sjížděli první návštěvníci. Páteční den pak patřil různým výletům po krásách pelhřimovského okresu. To pravé „turistikování" připadlo ovšem na sobotu, kdy se turisté vydávali na trasy dlouhé od 14 až do 50 kilometrů.

Dokonce ani ti nejmenší v sobotu nelelkovali a vyrazili do pohádkového lesa, jehož cíl byl v království na hradě Orlík nad Humpolcem.

Je deset hodin dopoledne a na tamním Horním náměstí čekají děti-turisté frontu u stánku, kde se zapisují na cestu pohádkovým lesem a kde také dostávají kartičky na sbírání razítek, za něž v cíli získají sladkou odměnu.

Mezi nimi je i Eliška Janeková z Humpolce, která se přiznává, že sice má trochu rýmu, ale pohádkovou trasu si nemohla nechat ujít. „Když se teple obleču, tak je to pak dobré," dodává Eliška s úsměvem. Dále prozrazuje, že sice není členem Klubu českých turistů, ale navštěvuje školní turistický kroužek tamní Základní školy Hálkova. „Ale dnes jsem tu z vlastního zájmu. Mám totiž hrozně moc ráda turistiku, ráda se procházím," upřesňuje Eliška.

Hned na prvním pohádkovém stanovišti čeká na děti dvojice veselých klaunů. Poté se vydávají za Křemílkem a Vochomůrkou a Patem a Matem. U rybníka Dvorák je zase čeká vodník a malí vodníci chytající rybičky v provizorním bazénku. „Vypustili mi rybník, podívejte se na to!," stěžuje si vodník při pohledu na suchou vodní plochu.

O něco výše si zase dědek, babka, vnučka, pes, kočka a myška neví rady s řepou, která prostě nejde a nejde vytáhnout. Nepovedlo se to ani skoro pětiletému Davídkovi Charvátovi z Humpolce, který podle slov své maminky má tuto pohádku snad nejraději. Další stanoviště zase patří Červené Karkulce, protože co by to bylo za pohádkový les bez holčičky s červeným čepečkem.

Vytáhl bambitku

Velký pozor je ale třeba dávat při zahlédnutí Manky, protože v její blízkosti tu určitě bude někde číhat loupežník Rumcajs s bambitkou. A také, že ano!

Po malém přepadení se pak děti přesvědčí, že soužití Trautemberka a Krakonoše skutečně není žádný med. To je snad lépe v pekle, kde čerti „mastící" mariáš mají alespoň teploučko. Pak už jen stačí projít přes černokněžníka a poté malé turisty čeká cíl, a možná i svačinka, u královské rodiny na hradě Orlík.

Aneta Slavíková