Jehličnan, který v Počátkách v posledních letech zdobili a využívali jako vánoční strom, museli z náměstí odstranit. „Hned vedle kostela jsme měli dva rostlé stromy. Jeden nám před dvěma roky postupně usychal, tak jsme ho pokáceli. Druhý jehličnan chytil ze dvou třetin plíseň, takže musel taky pryč,“ informoval starosta Počátek Karel Štefl s tím, že druhý strom na náměstí pokáceli právě minulou středu.

Vedení města počítalo s variantou, že jednou bude počátecké náměstí zdobit během vánočního času strom odjinud, už dřív. „Před dvěma roky, kdy jsme náměstí rekonstruovali, jsme vedle zmíněného kostela nechali udělat takovou patku a do země jsme zabudovali zhruba metrovou rouru,“ vysvětlil Karel Štefl.

V Počátkách si navíc plánují zasadit svůj vlastní vánoční stromek. „Příští rok na jaře chceme na náměstí vysadit zhruba čtyř metrový smrček s tím, že bychom si ho tu pěstovali,“ prozradil počátecký starosta.

Dodal také, že následující dvoje nebo troje Vánoce by tak v Počátkách měli mít vánoční strom odjinud. „Budeme čekat až nám nový stromek trochu povyroste. Vše ale bude záležet na tom, jak velký strom se nám podaří zasadit,“ řekl Štefl.
V úterý 28. listopadu ráno káceli smrk, který poslouží jako vánoční strom, také v Pelhřimově. Konkrétně se jedná o smrk omorika, který pětatřicet let rostl v pelhřimovské Údolní ulici. Jak řekl Jaroslav Záběhlík z Technických služeb města Pelhřimova, k pokácení stromu musí být pokaždé nějaký důvod.

Figurální betlém Bohumila Biňovce spatří veřejnost poprvé 3. prosince.
Betlém, který byl k vidění v katedrále svatého Víta, se vrací do Kamenice

Letošní vánoční strom rostl až do úterního rána na městském pozemku v blízkosti bytového domu. „Tento strom byl letos vybrán, protože jeho větve začaly zasahovat do fasády domu a kořeny do kanalizace. Od obyvatel zmíněného domu jsme dostali podnět, že by se tento strom měl pokácet, a protože je pěkně rostlý, byl vybrán jako vánoční strom,“ vysvětlil Záběhlík s tím, že o samotném kácení rozhodl tamní odbor životního prostředí.

Během posledních let se na Masarykově náměstí objevoval pokaždé jehličnan, který pracovníci tamních technických služeb přivezli z některé pelhřimovské ulice.

Z lokality, ze které letos vánoční strom na náměstí putuje, měli stromek i předloni. „Když nám dají lidé podnět k pokácení některých stromů, tak potom vybíráme, jestli by některý z nich nešel využít právě jako strom vánoční. Pokud zjistíme, že je někde strom, který poškozuje nějakým způsobem majetek a je pěkně rostlý, tak ho můžeme k těmto účelům navrhnout i my,“ doplnil Záběhlík.

Letošní vánoční strom pro pelhřimovské náměstí začali odborníci kácet a následně nakládat úderem sedmé hodiny ranní. „Strom musíme zajistit, pokácet a převést na náměstí. Trasu máme naplánovanou a povolenou. Autu, které bude strom převážet, bude dělat doprovod i policie. Ta zajistí hladký průjezd naplánované trasy,“ uvedl Záběhlík.

Pochod čertů Krampusáků ve Žďáře nad Sázavou.
OBRAZEM: Krampus čerti přijeli do Žďáru i s ohnivým vozem

Zhruba devíti metrový strom na Mariánském náměstí, který Černovičtí tradičně využívají jako vánoční strom, nejspíš letos ozdobí naposledy. „Vzhledem k tomu, že chystáme rekonstrukci náměstí, tak nevíme, jak to na něm bude v příštích letech vypadat. Je dost pravděpodobné, že je to poslední sezona, kdy tento strom zdobíme. Proto teď ani nekupujeme nové ozdoby,“ připomněl starosta Černovic Jan Brožek.

Doplnil také, že černovický vánoční strom zdobí také samotní obyvatelé. „Každý rok přinesou děti svoje ozdoby. Je to oblíbená a u nás celkem populární tradice,“ pochvaloval si Brožek.

Na slavnostní rozsvícení všech stromů, a to jak v Pelhřimově, Počátkách, tak v Černovicích se zájemci mohou těšit v neděli 3. prosince.