Pořádá je tamní Bistrot de Papa, které loni na podzim otevřel francouzsko-český pár Rémi a Eva Decroix a které si brzy získalo věhlas typicky francouzskými pochutinami vařenými podomácky.

„Od otevření jsme sledovali zájem o francouzské produkty, a protože jsme první taková provozovna v širokém okolí, chtěli jsme je veřejnosti více představit. A protože ne všechny produkty by se vešly do prostor našeho bistra, rozhodli jsme se udělat trhy na zdejším náměstí, které má atmosféru," vysvětluje důvod akce Eva Decroix. Manželé nyní žijí v nedalekých Horních Dubenkách, ale seznámili se v Praze, kde Rémi působil jako kuchař a kde Eva studovala. Mimochodem francouzské trhy v Praze jim byly inspirací pro uspořádání těchto počáteckých.

Do Březinova rodného města zvou prodejce tradičních francouzských výrobků: sýrů, vín, sangrií, paštik, salámů, palačinek, koláčů, barbecue, severofrancouzských vaflí, ale také levandulí, tradiční cibulačky nebo burgundského hovězího masa. Část ochutnávek bude zdarma. Jak zdůrazňuje Eva Decroix, při akci ale nepůjde jen o jídlo. „Chceme oživit město kulturní událostí, přinést sem kousek Francie," říká.

Proto také nebude chybět živá hudba včetně nadějných jazzových hvězd. Pátek i sobota budou zakončeny koncertem. Dále na náměstí bude kolotoč pro děti a hřiště pro pétanque pro dospělé včetně mistrů této tradiční francouzské hry.

Pláž v centru

„Atmosféra bude doladěna umístěním plážových lehátek a slunečníků na náměstí," dodává Eva Decroix, která se svým manželem v bistru hovoří francouzsky, přičemž Rémi už základní komunikaci se zákazníky umí obstarat i v češtině. Do bistra mimochodem nejezdí jen Češi, ale i kvůli samotnému obědu v něm do Počátek přijede i řada cizinců.

Třídenní trhy začínají ve čtvrtek v 18 hodin, následující dva dny poběží od 10 do 22 hodin, přičemž hlavní kulturní program je večer od 18 do 22 hodin. „Jsme rádi, že taková akce se u nás ve městě koná a že přiblíží lidem francouzské produkty, aniž by kvůli nim museli jezdit až do Francie," říká starosta Počátek Karel Štefl.

Bistrot de Papa už navštívil i zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii a pelhřimovský rodák Jan Šmíd. „Rémi má takový zajímavý přízvuk a je hrozně sympatický. Francouzské trhy jsou skvělá inciativa, bohužel v jejich době budu pro rozhlas připravovat Tour de France, takže do Počátek nebudu moci přijet, ale rád se o podniku někdy ve vysílání zmíním," uvedl Jan Šmíd.