Změna, kterou nejen návštěvníci Ski areálu Křemešník pocítí, se týká jízdného. Jak na Křemešníku, tak i v Lukách nad Jihlavou totiž rozšiřují bodové jízdné a nově zavádí jízdné časové. „Návštěvníci tak budou mít větší možnost volby. Mohou se tedy rozhodnout buď pro bodový systém, kdy ví, kolik zaplatí za jednu jízdu, nebo pro časovou variantu, když budou chtít lyžovat konkrétně třeba jednu, dvě, nebo tři hodiny. Zakoupit si ale mohou i celodenní skipas,“ prozradila Magda Vaňková, provozovatelka Ski areálu Křemešník tamní horkou novinku.

Ilustrační foto.
Těžce zraněná řidička v nemocnici zemřela

Dodala také, že loni bylo k dispozici pouze bodové jízdné s různými tarify. „Fungovalo to tak, že při nákupu většího počtu jízd se cena postupně snižovala,“ vysvětlila Vaňková.

Podle již zmíněné provozovatelky Ski areálu Křemešník jsou teď na svahu ideální podmínky pro lyžování. „Máme zhruba 50 centimetrů technického sněhu, a také nám do toho napadlo několik centimetrů přírodního sněhu, takže podmínky tu jsou opravdu super,“ pochvalovala si Vaňková dobrý start nové sezony.

Zasněžovat kopec začali na Křemešníku zároveň s prvními spadlými vločkami. „Sněžit u nás začalo 1. prosince, kdy jsme zároveň spustili i zasněžování. Křemešník je v nadmořské výšce 765 metrů, takže sníh se tu krásně drží. Obleva, která byla začátkem týdne, pro nás tedy nebyla zásadní,“ přemítala Vaňková.

Letošní lyžařskou sezonu na Křemešníku zahájili zhruba ve stejný čas jako tu loňskou. „Jsme rádi, že se nám letos areál podařilo zprovoznit týden před Vánoci. Máme tedy ještě čas vychytat případné drobné nedostatky, aby lyžaři a snowboarďáci byli na Vánoce spokojeni, a my měli ski areál stoprocentně připravený,“ řekla Magda Vaňková s tím, že jednou zahajovali lyžařskou sezonu rekordně 1. prosince.

Do příprav areálu pro nadšence do zimních sportů se tamní pracovníci pustili začátkem podzimu. „V areálu musíme ze zákona dělat kontroly, revize a podobné věci, které k provozování sjezdovky patří. Děláme také drobné opravy a vylepšení,“ nastínila Vaňková.

Zpívání koled v Červené Řečici.
Koledy zpívala ve středu znovu Červená Řečice

Ski areál začali na Křemešníku provozovat v roce 2008. „V tu dobu jsme investovali do komplet nového vybavení, takže tu máme například nový vlek nebo nové technické zasněžování. Je to tedy ještě takový mladý moderně vybavený areál," usmála se Vaňková.
V sobotu a v neděli si mohou malí i velcí užívat svah od 9 do 20 hodin. „Příští týden pojedeme s největší pravděpodobností odpolední provoz, který většinou bývá od 15 do 20 hodin. Všechny aktuální informace ale lidé najdou na stránkách www.skikremesnik.cz,“ informovala provozovatelka.

Naopak lyžařský vlek Křešín u Lukavce stále ještě čeká na příznivější podmínky. „Zatím jsme bez sněhu a čekáme na mráz. Předpověď s dlouhodobějšími mrazy ale zatím není příliš aktuální. Zasněžovat kopec tedy ještě nemůžeme,“ popsal Jan Veselý z TJ Start Lukavec aktuální situaci v Křešíně.

Prozradil také, že loňskou sezonu zahajovali v polovině ledna. „Zájem byl, lidi chodili, takže jsme byly s lyžařskou sezonou spokojeni. Doufám, že letos se to vydaří alespoň tak, jako loni,“ přemítal Veselý.

Studentky ze SPŠ a SOU šijí s Dagmar Marešovou pláště pro Tři krále. Foto: Zuzana Havlová z Oblastní charity Pelhřimov
Studentky střední školy opět pomáhají charitě. Šijí pláště