Například v Aquaparku Laguna v Třebíči probíhá přes školní rok Plavání s Dittou. Děti od šesti měsíců do šesti let plavou za přítomnosti rodičů, zejména těm pracujícím vyhovují více víkendové lekce. Děti nejprve navštěvují malý bazén a poté přechází do velkého. Po každém plavání mohou jít děti do sauny a aklimatizace před odchodem domů probíhá v relaxační zóně, kde lze udělat i masáž.

Jarní kurz skončil v červnu, podzimní začíná v září, to ale neznamená, že by děti v létě nemohli pokračovat v plavání. „V letních měsících mají děti, které navštěvují kurz, možnost plavat týdenní intenzivní kurz,“ řekla instruktorka Ditta Fabíková. V tom je plavání v Třebíči unikátní.

Kapacita podzimního kurzu bude zhruba tři sta dětí, většinou se jedná o děti, které v kurzech pokračují. „Pro nový kurz si myslím, že budu moci vzít zhruba čtyřicet dětí ve věku od šesti měsíců do jednoho roku,“ dodala Fabíková k odhadovanému počtu nových miminek.

Jinou dobu kurzů zvolili v Havlíčkově Brodě v Aqua clubu Žabičky. Tam probíhají kurzy ve všední dni dopoledne, kdy jsou děti nejvíce čilé. Nejčastěji je navštěvují miminka od šesti měsíců do roku a půl. „Většinou chodí s dětmi plavat maminky na mateřské dovolené, které si tak vyplní čas dopoledne. Tatínkové ale většinou alespoň jednu lekci navštíví také,“ vysvětlila Jana Tvrdíková, která plavání s dětmi organizuje.

Rektor VŠPJ profesor Václav Báča.
Rektor Báča byl v Praze jmenován profesorem

Obvykle kurzy probíhají v pevně stanovené dni a čas. V Havlíčkově Brodě ne, tam dostanou rodiče heslo do docházkového formuláře a jednotlivé lekce si pak rozvrhnou sami. „Maminky se nemusí nijak omlouvat a nic vysvětlovat, když jeden týden nemohou přijít,“ dodala Tvrdíková.

V Havlíčkově Brodě mohou děti plavat i jinde. Podzimní kurz u Baby Clubu Plaváček pro batolata od šesti do deseti měsíců začne až šestnáctého září, přesto už nyní je zaplněn. Na Vysočině funguje Plaváček zejména na Žďársku – kromě Žďáru nad Sázavou také v Novém Městě na Moravě a v Bystřici nad Pernštejnem. Plavání nabízí také v Jihlavě.

V krajském městě se nejedná o jedinou možnost, kde lze plavat s dětmi, druhý aqua club si však nepřeje být zmiňován a porovnáván s konkurencí.