Šéfa dopravního podniku Radima Rovnera o tom na středeční schůzce ujistili zástupci dodavatelské firmy. „Během ledna bude zkušební provoz a zkraje února už by to mělo být ve všech vozech,“ informoval Rovner. Potíže jsou konkrétně softwarového rázu a dodavatel platí v souladu se smlouvou penále za prodlení.

O modernizaci odbavovacího systému přitom jihlavský dopravní podnik začal mluvit loni v květnu. Tehdy se počítalo se zavedením letos na Nový rok. Před necelým půlrokem pak Rovner říkal, že vše začne fungovat prvního října. „Máme garantováno, že odezva po přiložení karty by měla být do čtyř vteřin. Ty technologie jdou dopředu úžasným způsobem,“ líčil tehdy šéf dopravního podniku.

Na rozdíl od prodeje u řidiče bude jízdenka bez příplatku. Cestující si na displeji navolí, jakou jízdenku chce, zaplatí ji třeba hodinkami a papírový lístek mu pak vyjede přímo z přístroje. Řidič nebude do procesu nákupu jízdenky vůbec zasahovat.

Ilustrační foto
Škatulata u policie: v Brodě, Jihlavě, Třebíči a Žďáru mají nové vedení

Papírovým jízdenkám v jihlavské MHD ale jen tak neodzvoní. „Životnost předpokládáme pětiletou, pak si myslím, že se posuneme do virtuálního světa,“ uvažoval nahlas Rovner. Papírové jízdenky chce zachovat i hejtmanství. „Jednorázové jízdenky nadále v Kraji Vysočina budou na papíře s tím, že je možno hradit je kartou a na jízdním dokladu nově bude doplněn QR kód na kontrolu při přestupu,“ vysvětli Pavel Bartoš z krajského oddělení dopravní obslužnosti.

V systému Veřejná doprava Vysočiny, kam zatím není jihlavská MHD integrovaná, je zatím možné platit bezhotovostně jen ve vlacích Českých drah a u dopravce ZDAR. „Podle nových smluv s linkovými dopravci bude platba bankovní kartou u všech možná. Nejzazší termín je 1. dubna 2022,“ informoval Bartoš s tím, že se přesný termín bude odvíjet od možností dodavatelů hardwarového vybavení.

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.
Hejtman: Lidé na Vysočině se chtějí testovat, chybí více laboratoří i laborantů

Co se týká jiných okresních měst, například v Pelhřimově se dá ve třech vozech MHD platit bezhotovostně jen kartou, kterou vydal dopravce Icom transport. „Zatím se v Pelhřimově neplánuje změna,“ podotkla mluvčí radnice Andrea Unterfrancová.

Obdobný systém, bezkontaktní čipová Jihlavská karta, funguje už i v Jihlavě. Zahrnuje elektronickou peněženku a časový kupón, pro lidi jezdící MHD jen příležitostně ale není atraktivní. „MHD jedu tak jednou za čtvrt roku, kvůli tomu nebudu mít v peněžence další kartu. Hledat ale automat nebo si kupovat jízdenku u řidiče mě nebaví, platba hodinkami by vše vyřešila,“ podělil se o svůj názor Milan Doležal z Jihlavska.

Ve Žďáru nad Sázavou se pak dá už nyní platit kartou i jinými způsoby bezhotovostní platby. „Platit tak jde ve všech vozech MHD, dokonce i v linkových autobusech dopravce ZDAR, který nám MHD zajišťuje,“ objasnil mluvčí Matěj Papáček.

Bezhotovostní platby ve veřejné dopravě:

- první termín spuštění byl 1. ledna 2021, pak se několikrát posouval

- aktuálně se počítá s tím, že v lednu 2022 bude zkušební provoz a od února půjde platit bezhotovostně

- bezhotovostní platba je možná ve vlacích

- v autobusech zapojených do systému VDV je nejpozdější možný termín spuštění 1. dubna 2022