Ti chvilku před osmnáctou hodinou sobotní vyrazili v průvodu od pelhřimovského kostela svatého Bartoloměje a Betlémské světýlko společně donesli do již zmíněné kaple zvané Kalvárie.


Desítky návštěvníků, kteří si do Kalvárie přišli pro Betlémské světýlko, vyslechli slova Vojtěcha Vagaie z pelhřimovské farnosti a všechny přítomné přivítal i místostarosta Pelhřimova Josef Koch. „Téměř před 30 lety, v roce 1986, vznikla krásná tradice, kdy v rámci charitativní akce pro zrakově hendikepované děti ve Vídni bylo přivezeno světlo z Betléma. Postupně se toto světlo rozšiřovalo do ostatních měst. K nám poprvé Betlémské světlo přivezli členové skautské družiny v roce 1989 a doputovalo k nám i dnes," popsal historii Betlémského světla Josef Koch.


Dodala také: „Betlémské světlo je symbolika. Představuje plamínek v srdci, který nám připomíná narození Ježíše Krista. Já bych vám přál, abyste se o Betlémské světlo, které si dnes odnesete z tohoto krásně opraveného kostelíka, mohli podělit také se svými nejbližšími, a aby vám tento plamínek neuhasl ani po Vánocích. Přeji vám krásné Vánoční svátky," popřál všem místostarosta Koch.


Příjemnou atmosféru doplnily také děti z Misijního klubka a sboru Řekni všem.


Pro Betlémské světýlko si do Kalvárie přišla i Jana Teislerová se svou rodinou. „Letos jsme si byli pro Betlémské světýlko tady v Pelhřimově poprvé. Ne však kvůli tomu, že bychom o něm dříve nevěděli, ale proto, že jsme bydleli v Praze. Slavnostní předání světýlka, spojené s tímto programem v Kalvárii, se nám moc líbilo a určitě si pro něj přijdeme i příští rok," řekla Jana Teislerová z Pelhřimova. Závěr akce patřil rozšíření betlémského světla, kdy skauti lidem připalovali plamínek do petrolejek či skleniček se svíčkou. „Předání světýlka lidem pro nás znamená hlavně to, že se propojujeme jako skauti v celé České republice. Také to vnímáme jako předání symbolu přátelství, míru, klidu a naděje do dalších rodin," dodala Denisa Štursová ze skautského střediska Pelhřimov.