Pivovar Poutník Pelhřimov připravil na třetí srpnovou sobotu oblíbenou veselici, kdy na pivovarský dvůr zamíří stovky lidí, z nichž si řada nenechá ujít prohlídku prostor, kde se pelhřimovské pivo už po staletí rodí.
Pivo, to je kumšt a nezbytná atmosféra. A pohoda, když se můžeme s chutí napít z čerstvě načepované sklenice. „Osobně mám nejraději, když se půllitr natočí nadvakrát natřikrát. Raději ať je trošku pod míru, ale má pořádnou pěnu. Pak také krásně kroužkuje, což je známý znak dobře načepovaného piva," povídá o svých představách správné sklenice s pivem Vladimír Veselý, ředitel pelhřimovského pivovaru.
Zítra nejspíš příliš kroužkovat nebude, neboť plastové kelímky pivo i pivaře o tento důkaz kvality z větší části připraví. Chutnat by ale mělo! Kde jinde než přímo v pivovaru, kde se někdy v polovině června uvařilo. „Pivo, které budeme čepovat na den otevřených dveří, jsme vařili skutečně přibližně v polovině nebo koncem června. Celý proces po okamžik stáčení trvá padesát až šedesát dní, teprve poté můžete dostat na stůl kvalitní ležák," pokračuje Vladimír Veselý ve svém povídání.
Zatímco mnohé pivovary postupem času vsadily na cosi jako dělbu práce, v tom pelhřimovském je celý výrobní proces soustředěn pořád pod jednu střechu. „Vstupní suroviny nakupujeme, to platí i pro křemešnickou vodu. Pak už se ale všechno další odehrává tady v těchto prostorách," ukazuje Vladimír Veselý.
Ani konzervativní přístup pelhřimovských pivovarníků, jehož důkazem je i technologie otevřeného hlavního kvašení, se během posledních let nevyhnul modernizaci. „Před lety jsme vyměnili hlávkový chmel za granulovaný, výsledkem je stabilnější chuť i barva piva," prozrazuje přínos nového typu chmele ředitel pelhřimovského pivovaru.
V nejbližším období se pivo Poutník začne rodit v nové varně, vedení pivovaru už chystá významnou investici. V sobotu ale patrioti, neboť pro pelhřimovské pivo Poutník je typický právě lokální patriotismus, budou popíjet v prv- ní řadě oblíbenou dvanáctku z dosluhující varny. „Dvanáct-ka čili světlý ležák je v posledních letech opravdu něčím jako vlajkovou lodí našeho pivovaru," pochvaluje si symbió- zu mezi pelhřimovskými piva-ři i těmi, kteří pro ně pivo vaří, Vladimír Veselý.
Sobota v pivovaru
l 13 – 17: Šumavanka
l 17 – 20: Lazareth
l 20 – 21: Maxim Turbulenc
l 21 – 24: Lazareth
navíc
l 13 – 18: prohlídky pivovaru