ČSSD zvítězila v drtivé většině obcí i ve všech městech, z nichž nejvíce zabodovala  v Žirovnici, kde měla skoro 30 procent. „Vítězství ČSSD u nás není nic překvapivého. V posledních letech to tak v těchto volbách bývá," řekl starosta Žirovnice Milan Šmíd.
Nejslabší zisk z měst zaznamenala ČSSD v Horní Cerekvi, kde sice sociální demokraté zůstali na prvním místě, ale klesli až pod 20 procent.
Starosta Jaroslav Andrle nechtěl spekulovat o příčinách tohoto výkyvu. „Každopádně jsme trochu zaskočeni celostátním úspěchem nových hnutí a nevíme, co to přinese," dodal Andrle.
Sociální demokraté někde dostali i přes 40 procent – ve Stojčíně, Žirově nebo Těmicích, v Útěchovicích dokonce přes padesát. „ČSSD tu vždy měla hodně hlasů, ale nedělal bych z toho nějaký závěr. Je to celková nálada společnosti a venkovské regiony jsou víc levicové," reagoval starosta Útěchovic Otakar Pejša.
Okresně druzí komunisté vyhráli v 18 obcích. Příkladem je Čejov s 33,2 procenty, Mnich s 30,8 či Cetoraz s 28,57 procenty. V Budíkově KSČM vyhrála s 31,36 procent, a když se připočte výsledek ČSSD, levice získala 60 procent. „Mám dojem, že lidé na vesnici chtějí mít jistoty. Což jim KSČM asi dává, a proto jí dali svůj hlas," přemítala starostka Budíkova Marie Žáčková. Dodala, že je spokojená s volební účastí, která byla 67,06 procenta. „Voliči jsou u nás disciplinovaní a k volbám chodí pravidelně. Samozřejmě nejvyšší účast je u komunálních voleb," dodala starostka.
O hnutí ANO 2011 píšeme v článku níže. TOP 09 drtivě zvítězila v Lhotě-Vlasenici nebo Dobré Vodě u Pacova. Silně pravicovou obcí zůstává Proseč pod Křemešníkem, kde vyhrála TOP 09 s téměř 20 procenty, druhé bylo ANO a třetí lidovci. „U nás je řada podnikavých lidí a vždy tu s malými výjimkami vyhrála pravice," uvedl starosta Martin Rod.
Okamurův Úsvit měl nečekaný 10procentní úspěch v Červené Řečici, kde byly výsledky jiné i tím, že KSČM získala jen 11 procent, a naopak ODS překročila 15 procent a lidovci 10 procent. „Nevím, čím by to mohlo být. Možná proto, že je tu hodně rekreantů, anebo že tu přibyly mladé rodiny, ale nevím, nakolik to volby ovlivnilo," řekla starostka města Zdeňka Bečková.
KDU-ČSL s 35 procenty vyhrála v Bělé. „Jsem ráda, že to tak dopadlo. Tato strana tu vždy měla stoupence. Co mě spíše překvapuje, je vysoký výsledek KSČM, která u nás získala 25 procent," řekla starostka Bělé Hana Valková s tím, že letos byla v obci slabá účast. Lidovci vyhráli také v Častrově, kde mají starostku Janu Houškovou, nebo v Kojčicích či Vojslavicích.