Oproti loňsku se tak počet zástupců z okresu snížil o jednoho.

V průběhu května a června přihlášené obce navštíví komisaři z krajského úřadu, kteří budou hodnotit jak vzhled vesnic, tak i dění v obci. Z krajského kola pak vzejde držitel Zlaté stuhy, který bude Vysočinu zastupovat v celostátním klání.

Kromě tohoto nejvýznamnějšího ocenění komise tradičně udělí i Modrou stuhu za společenský život, Bílou stuhu za činnost mládeže, Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu.  Všechna tato ocenění, kromě té nejvyšší mety, už mají na kontě Jiřice. Ty v soutěži patří k ostříleným mazákům – účastní se jí od samého začátku a ani jeden ročník nevynechaly.

„Štěstí v tomto klání už zkoušíme od roku 1995 a od té doby se nám podařilo posbírat všechny barevné stuhy až na tu nejcennější, zlatou," potvrdil jiřický starosta Miroslav Jirků.

Na komisaře se připravují průběžně

Na návštěvu komisařů se Jiřičtí připravují průběžně celý rok a ani letošek není výjimkou. „Dá se říct, že jen co jeden ročník Vesnice roku skončí, už se chystáme na další," pokračoval Jirků s tím, že hodnotitele chtějí zaujmout především upraveností obce a aktivitou místních spolků. Letošním nováčkem soutěže jsou Svépravice. I tato obec se 122 obyvateli se už chystá na návštěvu komise.

„Sice ještě nevíme přesné datum, kdy k nám zavítá, ale už pilně pracujeme natom, aby vesnice byla jako ze škatulky. Ještě jsme se ale přesně nerozhodli, s čím kromě uklizené obce budeme bojovat o vítězství," uvedl svépravický starosta Dušan Repáč. Jak dodal, nápad Svépravice přihlásit vzešel hlavně z popudu Místní akční skupiny Šipka, jejíž je ves členem.

Některé z obcí, které se klání účastnily v uplynulých letech, se letos rozhodly, že si dopřejí menší oddych a soutěžit nebudou – například Putimov, který se ve Vesnici roku objevil vloni a předloni.

„Vloni jsme žádné ocenění nezískali, ale rok před tím, kdy jsme soutěžili poprvé, se nám podařilo získat Zelenou stuhu, což nás velice potěšilo," zrekapituloval putimovský starosta Jiří Sobotka. V tomto roce se ale Putimovští do soutěžení nehrnuli, hlavně proto, že obec zatím nemá komisařům co nového nabídnout.
„Letos bychom rádi udělali nový obecní rozhlas, zvelebili veřejné osvětlení a zapracovali i na vylepšení veřejných prostranství. Pokud se nám to všechno podaří, zase se posuneme o kousek kupředu a přihlášku do Vesnice roku odešleme příští rok," nastínil Sobotka.

Zatímco vloni se krajského kola zúčastnilo pětatřicet obcí, letos jich soutěží „pouze" osmadvacet. Jak informovala tajemnice celého projektu Vesnice roku Miroslava Tichá, nejedná se o nijak závratný pokles.

„Vysočina pravidelně patří ke krajům, které se v klání těší nejhojnějšímu zastoupení. Jsme také rádi, že kromě ostřílených stálic se v soutěži objevují stále nové obce," nechala se slyšet Miroslava Tichá.