Nová galerie sídlí v Nádražní ulici a nabízí prostory, které jako by přímo vybízely k jisté míře intimity při rozhovoru diváka s obrazy.

Aktuálně na stěnách moderní galerie visí díla tří slovenských akademických malířů –  Kristiny Mésároš, Martina Knuta a Dávida Baffiho. Program galerie bude i do budoucna zaměřený na mapování slovenské scény hlavně v oblasti malby a kresby posledních let.

„Galerii jsme v Pelhřimově otevřeli z jednoduchého důvodu.  Město má totiž velmi strategickou polohu. Z Pelhřimova je stejná vzdálenost do Prahy i Brna. Navíc jsem rodákem, takže to byla jasná volba," informoval majitel první soukromé galerie v Pelhřimově Filip Dub. Ten přiznal, že k výtvarnému umění tíhnul od mala. „Chodil jsem na soukromé hodiny k jednomu malíři, ale postupem let u mě zvítězily motorky a auta. Touto formou se k umění zase po letech vracím," dodal majitel.

Kvalita s přehledem vítězí nad kvantitou

Filozofií nové galerie je přednost kvality před kvantitou a blízký osobní kontakt se všemi zastupovanými umělci a sběrateli.

„Pro mě je tato galerie takové malé zjevení, ale v tom dobrém slova smyslu. Mám slavnostní, jedinečný pocit, protože jsme první, kteří jsme tu vystavení. Myslím, že celá atmosféra a nálada těchto prostor je velmi vděčná a vystihuje přesně to, po čem výtvarníci touží. Sudičky jí daly do vínku nádhernou atmosféru, která bude lidi jenom obšťastňovat," nechal se slyšet Martin Knut. Jeho slova doplnila i další z vystavujících, Kristina Mésároš: „Velmi mě překvapilo, že v menším městě jako je Pelhřimov, je otevřena takhle příjemná galerie. V dnešní době jsou každé nové výstavní prostory pozitivní zprávou," dodala Mésároš.

Pokud budou mít lidé zájem zhlédnout obrazy slovenských umělců, musí se předem objednat, buď telefonicky, nebo pomocí e-mailu. Klasickou otevírací dobu totiž galerie mít nebude. „Preferujeme spíše osobní kontakt, proto budeme otevírat na požádání. Jsem zvědavý, zda nás lidé z Pelhřimova překvapí a najdou si sem cestu," přemítal v pátek Filip Dub.

Zájemci o umění mají v současné době v Pelhřimově možnost navštívit vždy aktuální výstavu, která se koná v Galerii M. O její chod se starají pracovníci tamního kulturního zařízení.

„Každý počin v kultuře je dobrý. Přál bych jim, aby si galerie našla své příznivce, protože v Pelhřimově to s návštěvami výstav výtvarného umění není úplně nejlepší," uzavřel ředitel Kulturních zařízení města Pelhřimova Martin Ecler.