Pohled do statistik není pro Pelhřimov radostný. „Zatímco na začátku roku 2011 žilo ve městě a jeho místních částech 15 983 obyvatel, zahrnuti jsou občané České republiky s trvalým pobytem, k 1. lednu letošního roku už jich bylo jen 15 237,“ porovnala mluvčí radnice. „Jsou to čísla, která nám pochopitelně radost nedělají,“ přiznal starosta Pelhřimova Ladislav Med.

Starostu trápí hlavně to, že v Pelhřimově žije plno lidí, kteří ve městě nemají trvalý pobyt. To má totiž zásadní vliv na příjem peněz do městské pokladny. „Evidence občanů, kteří mají trvalé bydliště v obci, je rozhodující pro příspěvky ze strany státu. Pro takzvané rozpočtové určení daní. Příjem na jednoho přihlášeného občana se pohybuje mezi patnácti až osmnácti tisíci ročně,“ vypočítal starosta.

Dagmar Žáčková za sebou má právnickou kariéru, nyní se věnuje květinám. Foto: poskytla Dagmar Žáčková
Od politiků a soudů utekla ke kytkám. Zázemí vybudovala floristka u Pelhřimova

Pelhřimov tak musel ze svých rozpočtů mezi lety 2011 až 2023 škrtnout poměrně významnou částku. „V ročním průměru by dosahovala výše zhruba deseti milionů korun. Z tohoto důvodu je pro město a jeho rozvoj důležité, aby lidé, kteří v něm skutečně bydlí, tam měli také nahlášený trvalý pobyt,“ upozornila mluvčí radnice.

Získané peníze by město podle Unterfrancové dalo do investic, a to například na opravu chodníků, ulic a budování parkovišť či cyklostezek. „Peníze město používá také na dofinancování kulturních a sportovních potřeb obyvatel, podporuje provoz základních a mateřských škol,“ dodala mluvčí.

Jsou lidi, kteří milují divadlo a jsou takoví, kteří se chlubí tím, že v divadle nikdy nebyli. I to řekl Petr Nárožný v Chotěboři.
Petr Nárožný na Vysočině: Stáří je hrozná věc, občas si člověk připadá jako osel

Ve městě dochází také ke zvyšování průměrného věku občanů. Ten momentálně převyšuje čtyřiačtyřicet let. Před deseti lety bylo průměrnému obyvateli Pelhřimova o tři roky méně.

Počet obyvatel v Pelhřimově a jeho místních částech
Rok   počet obyvatel
2011 15 983
2013 15 891
2015 15 803
2017 15 666
2020 15 488
2023 15 237