Rodina Zabloudilova z Humpolce využívá služeb pečovatelek přibližně čtyři roky. Pomoc při péči o pětačtyřicetiletou Evu s kombinovaným postižením je nezbytná, a tak pracovnice charitní pečovatelské služby při Oblastní charitě Havlíčkův Brod navštěvují jejich domácnost třikrát denně. Vánoce a jiné svátky nevyjímaje.

Zabloudilovi očekávají návštěvu pečovatelek ráno, přes oběd a večer. Celkově stráví pečovatelky v této rodině čtyři hodiny denně. „Ke klientům chodíme nejčastěji dvakrát denně. U Zabloudilů je situace trochu jiná, a tak k nim chodíme ještě častěji," řekla Marika Jonášová, pracovnice charitní pečovatelské služby v Humpolci.

U rodin se pracovnice snaží střídat. „Nejsem to pokaždé já, kdo chodí k Zabloudilům. Paní vedoucí se nás snaží střídat, ale je nás bohužel málo," posteskla si čtyřiadvacetiletá Jonášová.

To potvrzují i informace od mluvčí Charity. „Vedoucí humpolecké charitní pečovatelské služby Jana Řádová má v současné chvíli k dispozici osm pracovnic, což je málo. Potřebovala by minimálně další dvě. Jen v Humpolci se totiž s různou frekvencí i intenzitou starají o 120 klientů," potvrzuje Aneta Slavíková, mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod.

Právě kvůli nedostatku zaměstnanců je období Vánoc poněkud náročné.

„S tímto obdobím se pojí také to, že kolegové mají dovolenou nebo někdo z nich onemocní a pak je nízký počet zaměstnanců cítit ještě více," poukázala na další úskalí pečovatelka.

Kvůli svátečnímu období charitní pečovatelská služba lehce upravuje svůj chod. „Během svátků jsou naše služby trochu omezené, ale i tak jsou stále nepřetržité. O klienty se většinou v tomto období starají dva zaměstnanci," popsala sváteč-ní chod pečovatelské služby Jonášová s tím, že o některé klienty se přes svátky stará rodina, a jejich služby v tu dobu nejsou využívané. „Vět-šinou se ale rodina z nějakých důvodů o klienta starat nemůže nebo ani bohužel nechce," dodává Jonášová.

U Zabloudilů se však nic nemění a péče je přes celé svátky stejná jako ta ve všední dny.

Pečovatelská služba je i během svátků rozdělena na ranní a odpolední směnu. „Po odbavení obědů je prodleva čtyři pět hodin. Pracovnice ranní služby tak mohou Vánoce slavit později, a naopak odpolední služba je musí stihnout před začátkem pracovní doby," objasnila pečovatelka. O tom, kdo půjde ve sváteční dny do prá-ce, se zaměstnanci dohodnou. „Paní vedoucí nám nepřikazuje, kdo musí nebo ne-musí jít. Na dny, jako je Štěd-rý den nebo Silvestr, si s kolegyněmi služby domlouváme. Naštěstí je tady dobrý kolektiv, takže to zvládáme bez problémů," pravila pracovnice pečovatelské služby.

Na pečovatelky, které slouží na Štědrý den, může ale i při návštěvě klientů čekat milé překvapení. „Někteří naši klienti na nás myslí a přejí nám krásné svátky a hodně zdraví do nového roku. Tady Evička nám dokonce dává dárky," pochlubila se u Zabloudilů Marika Jonášová.

Eva patří k těm, kteří si období Vánoc náramně užívají. „Z důchodu, který dostává, si dává peníze stranou a za ty pak pořídí dárky pro všechny kamarády i známé. Máme tu i kalendář, kde jsou vypsané narozeniny a svátky, abychom nezapomněli," smál se Evin tatínek Jiří.

Právě Jiří Zabloudil se o nemocnou dceru staral do té doby, dokud mu to zdraví dovolovalo. „Po operaci kolene jsme se museli poohlédnout po pečovatelské službě. V té době tady Charita s těmito službami začínala. Pamatuji si, že jsme se o tom dozvídali složitě," vzpomínal na počáteční nesnáze Zablou-dil. „Bez pomoci pečovatelek si nedokážeme život představit," dodal Zabloudil.