„Projekt jsem vykonával spolu s francouzským dobrovolníkem Pierrem vorganizaci Turcek, která se zaměřuje na životní prostředí,“ poznamenal Michal, který na Turky nedá dopustit.

Podle něj jsou to slušně vychovaní lidé, přívětiví, nekonfliktní, mnoho z nich umí anglicky, potrpí si na čisté boty a jsou schopni zpívat vždy a všude.

„V Istanbulu jsem se ze začátku aklimatizoval poměrně dlouho. Je to ohromné přecpané město s rušnou dopravou.

Turci jsou však dobří řidiči,“ dodal Michal. Ten dodnes nemůže zapomenout na svoji návštěvu vtureckém kadeřnictví, kde jak kadeřník, tak zákazník pijí čaj, kouří a navíc sledují telenovelu. Z pouhého sestřihnutí se tak lehko stane hodinová záležitost. „Kromě toho jsem si zamiloval tureckou kuchyni. Mezi její speciality patří i „kokorec“, což jsou grilovaná ovči střeva omotaná na tyčce, která se podávají sopečenými rajčaty a kořením,“ vzpomínal na kulinářskou lahůdku sympatický mladík, který se za devět měsíců vIstanbulu stal svým způsobem „Turkem“.

„Mám v Turecku mnoho kamarádů, za kterými se určitě budu chtít podívat. Když někdo jede na dva týdny do Turecka k moři, tak nepozná a nezjistí nic o Turcích samotných,“ uzavřel Michal Novotný. (kna)