Za uplynulých třicet let chataři nic podobného nepamatují. Voda v rybníku silně kvete. Tuksa přitom byl vždy vyhlášený průzračně čistou vodou. Podle obyvatel chatové oblasti může být příčin extrémního znečištění hned několik.

Kachny pryč

„Na rybníku hnízdí přibližně tři stovky kachen. Několik lidí také vidělo, jak do řeky tekoucí do Tuksy zemědělci vypouštějí močůvku. Čistotě rybníka nepřidaly ani vysoké teploty,“ vyjmenovala jedna z oslovených chatařek.

Správu Tuksy má na starosti společnost Kormorán Plus z Nové Paseky u Havlíčkova Brodu. Ta v rybníku chová candáty a pstruhy, kterým špinavá voda také nesvědčí.

„V obdobích sucha je v krasoňovském Tuksovi vždy snížený průtok vody. To může částečně zhoršit její kvalitu. Úhyn ryb jsme zatím nezaznamenali.

Ozvalo se nám pár lidí, že do vody teče močka, ale pokud nemají žádné důkazy, my s tím nic dělat nemůžeme,“ sdělil jednatel firmy Kormorán Plus Petr Tůma a dodal, že o kachnách sídlících na Tukse neví.

Podle komunální hygieny se v tomto případě jedná o chovný rybník, který není přímo určený k rekreačním účelům. Každý se tam tedy koupe na vlastní nebezpečí.

Výskyt kachen na rybníku má údajně na svědomí jeden z obyvatel obce Pavel Šereda.

„Kachny na Tuksu přilétly samy. Já je tam chodím pouze krmit,“ bránil se Šereda. Oslovení krasoňovští chataři však tvrdili, že viděli, jak si Šereda kachny na rybník přivezl.

„Obdrželi jsme stížnosti několika obyvatel chatové oblasti na stav vody v Tuksovi. Myslím ale, že voda v rybníku není úplně nejhorší. Byl před dvěma lety odbahněný a řasy se tam tvoří každý rok,“ argumentoval František Štěpán, vodohospodář z Městského úřadu v Humpolci.

Rozbor napoví

Pokud Pavel Šereda kachny na Tuksu skutečně nastěhoval, chtěli by se s ním chataři domluvit na tom, aby je převezl jinam.

„Je klidně možné, že kachny ze dne na den přesídlí na rybník. Zvláště když tam rybáři krmí. Vodu znečišťují trusem, ale to by příliš škodit nemělo,“ uzavřel Ladislav Píša ze správy lesů a myslivosti humpoleckého městského úřadu.

Chataři si na vlastní náklady chtějí nechat provést vodní rozbor, aby zjistili hlavní příčinu znečištění Tuksy. „Pak se uvidí, jak by se situace mohla řešit dál,“ pokrčil rameny jeden z oslovených chatařů.